Rätt Till Ekonomiskt Stöd?

Postat: 2010-04-17 01:14

Hej

jag har en fråga. Som det ser ut nu så har min privat ekonomi havererat fullständigt och sedan september ungefär har jag varit tvungen att låna pengar av släkt och vänner för att klara hyran och räkningar. Saken är den att jag arbetar som timvikarie inom vården men kommer inte ens upp i tjugofem procent. Jag har ingen A-kassa och har aldrig brytt mig om att söka jobb via AMS tidigare då jag alltid har hittat jobb själv. Har jag rätt till ekonomiskt stöd?.
Måste jag då vara inskriven på AMS?

Jag bor i andrahand men har tecknat ett kontrakt med mannen som står på kontraktet.

Jag ska vara ärlig. Dom vänner jag har som gått till socialen I södra innerstaden har i princip varnat mig för att ta kontakt med er vilket säger en del

Toni

Kommentarer

Postat: 2010-04-19 11:04

Hej

Vad tråkigt att höra att dina vänner har dåliga erfarenheter av kontakten med socialtjänsten. Vi hoppas dock att de inte helt har avskräckt dig.

Generellt så kan man säga att försörjningsstödet är till för de som inte har tillräcklig inkomst för att försörja sig eller sin familj. Ansöker man om försörjningsstöd så får man också hjälp att förändra sin situation.

När en ansökan kommer in till socialtjänsten öppnas en utredning som alltid leder till ett beslut. Beslutet grundar sig bland annat på den uträkning man har gjort av personens inkomster, tillgångar och utgifter. För att få ekonomisk bistånd krävs det att man ligger under den så kallade riksnormen som fastställs varje år av regeringen. Som sökande ska man ha gjort allt man kan för att kunna försörja sig själv och sin familj. Bland annat ska man kunna redovisa sökta jobb alternativt redovisa varför man inte står till arbetsmarknadens förfogande, exempelvis sjukintyg från läkare. Man ska med andra ord vara inskriven på arbetsförmedlingen. Om man får avslag på sin ansökan har man alltid rätt att överklaga beslutet.

Förstagångsansökan gör man genom att ta kontakt med socialtjänsten i sin stadsdel. För att komma i kontakt med de som arbetar med ekonomiskt bistånd så ringer man till försörjningsenheten på något av telefonnumren nedan.

Centrum Tel: 040 34 58 70
Husie Tel: 040 34 62 14
Fosie Tel: 040 34 57 00
Hyllie Tel: 040 34 57 76
Limhamn - Bunkeflo Tel: 040 34 63 35
Kirseberg Tel: 040 34 60 30
Oxie Tel: 040 34 38 48
Rosengård Tel: 040 34 33 69
Södra innerstaden Tel: 040 34 54 94
Västra innerstaden Tel: 040 34 38 30

Du kan även läsa mer om försörjningsstöd under våra länkar. Där får man bland annat information om hur hög riksnormen är och du kan även göra en provräkning på hur just ditt försörjningsstöd kan komma att se ut. Detta är dock bara en uppskattning. Själva beslutet tas som sagt alltid av en handläggare efter att en mindre utredning av personens ekonomiska situation har genomförts.

Hoppas att du fått svar på din fråga och att ditt förtroende för socialtjänsten ökat något.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter