Aktivitetstöd?

Hej jag är en tjej på 19 år och har funktionerhinder (lite) men arbetsförmedligen ville att jag skulle börja på arbetscentrum och jag började har jobbat där i en vecka nu men jag orkar int ejobba med det jag städar hela tiden samma sak..kan jag avbryta det och ta nåt annat istället om man vill för min handlägare på socialen vet ingetting än och handläggare på arbetsförmedligen har inte skrivit under utan hon har skickat till mig papperna att skriva under och skicka tillbaka..men vad kan jag göra om jag inte vill gå dit mer utan försöka nåt annat?

mvh
meli

meli
2010-07-19 23:40

Hej

Det allra bästa att göra om man inte är nöjd med en liknande situation är att berätta detta för sina handläggare. Att fortsätta gå till en arbetsplats som man själv inte är nöjd med är ingen bra lösning för din del och att undanhålla sanningen från dina handläggare kan i förlängningen i värsta fall leda till problem.

Med andra ord skulle vi råda dig att ta kontakt med din handläggare på Arbetsförmedlingen och förklara precis hur du känner. På så vis kan ni säkert tillsammans komma fram till en lösning som alla i slutändan är nöjda med.

Hoppas att du fått svar på din fråga och att du nu vet hur du skall gå tillväga. Skulle du ha andra frågor eller funderingar så är du givetvis välkommen åter.

Vänligen

Soctanterna

Hej, Jag studerar SFI nu och jag undrar om jag har rätt att få aktivitetstöd eller någonting så?

Hej!

Din fråga är inte så enkel att svara på.

När man studerar på SFI kan man antingen ha etableringsersättning, aktivitetsstöd eller försörjningsstöd. Det är Arbetsförmedlingen som fattar beslut kring etableringsersättning och aktivitetsstöd och Individ och Familjeomsorgen (socialtjänsten) som fattar beslut gällande försörjningsstöd. Lättast är att du pratar med din handläggare på Arbetsförmedlingen och/eller din handläggare på Individ och Familjeomsorgen så du får ett korrekt svar utifrån din situation. Nedan följer lite kort information:

Aktivitetsstöd kan man söka om man deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Uppfyller man villkoren för a-kassa beräknas aktivitetsstödet utifrån a-kassans dagpenning.

Etableringsersättning kan man söka om man är ny i Sverige. Etableringsersättningen är pengar man får när man har en etableringsplan hos Arbetsförmedlingen. Om man har barn kan man också få etableringstillägg och om man bor ensam kan man få bostadsersättning. Man ansöker om etableringsersättning hos Arbetsförmedlingen. För att få etableringsersättning ska man ha fyllt 20 år men inte 65 år, ha uppehållstillstånd som flykting, kvotflykting eller skyddsbehövande.

Försörjningsstöd kan man söka när alla andra möjligheter är uttömda. Försörjningsstöd är samhällets yttersta skyddsnät. Det innebär att det kan vara aktuellt först om försörjningen inte kan tillgodoses på annat sätt. Därför är det viktigt att man i första hand vänder sig till Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten. Först därefter kan det vara aktuellt med försörjningsstöd.

Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig.

Vänligen

Soctanterna