Barn Utredning

Soc vill göra utredning på mina barn pga dom hat anmält mig för min hyra blev försenad men allt de e löst och även löst framöver så det finns inget problem för det. Samt att det kommit en anmälan om att deras pappa har ansökt om behandling pga han tycker själv han dricker för mkt. Barnen varken bor med sin pappa eller träffar honom mer än någon enstaka gång då väldigt kort stund samt att han aldrig varit onykter framför någon av oss. Dom påstår att dom ska kontakta både de ena o de andra o skämma ut o kränka mina barn pga detta. Samt att dom vill träffa mina barn. Jag kan gå på möte o dom kan anmäla o göra vad f*n dom vill med mig men dm kommer ej komma i närheten av mina barn. Med andra ord kommer jag vägra denna utredning pga det inte finns några grunder över huvud taget. Vad kommer hända när jag vägrar ?

D
2015-09-28 17:38

Hej!

När socialtjänsten inlett en utredning på ett barn pga. en anmälan brukar socialtjänsten vilja prata med olika personer/tjänstemän som känner barnet. T.ex. läraren på skolan.

Känns det som socialtjänsten skämmer ut och kränker barnet, får socialtjänsten prata med vårdnadshavaren och barnet om hur man kan göra utredningen för att det inte ska kännas så. Ibland löser sig olika farhågor man har som vårdnadshavare eller barn när man pratar om det.

Som vårdnadshavare kan du vägra att vara tillmötesgående, eller vägra att komma på möten. Du kan dock inte hindra att en utredning genomförs.

Socialtjänsten kommer under utredningen förhoppningsvis lyckas nå dig för ett samarbete kring ditt barn.

Att prata med barn är en viktig del under utredningen. Vid en utredning enligt 11 kap 1,2 §§ SoL får barn höras utan vårdnadshavares samtycke och utan att vårdnadshavare är närvarande.

I varje enskilt fall krävs omsorgsfulla överväganden från socialtjänstens sida angående behovet av att ett samtal sker utan att vårdnadshavarna medverkar eller har gett sitt samtycke till samtalet. Någon regel om att vårdnadshavarens inställning ska kontrolleras före samtalet finns inte. Av 1 kap. 1 § och 3 kap. 5 § SoL följer däremot att vårdnadshavaren bör informeras om samtalet innan det genomförs.

Socialnämnden kan i samband med diskussion med vårdnadshavarna om tid och plats för samtalet, informera om vad samtalet kommer att beröra och förankra behovet av att det genomförs på ett för barnet bra sätt. Det är ofta av stor betydelse för barnets bästa att eftersträva ett samtycke av vårdnadshavaren, men i undantagsfall är det som sagt svårt.

Vänligen.

Soctanterna.