Bidrag Fär Saker Till Hemmet

Hej! Min exman har umgänge varannan helg över våra 2 barn. Han har socialbidrag. Han bor i en 2:a och har en bäddsoffa samt dubbelsäng. Enligt min barn har han ingen dammsugare(gick sönder), inga lakan eller örngott(de blivit slitna med tiden och han kasta dem) och han har bara 2 handdukar. Finns det någon möjlighet att få bidrag till dessa saker..alltså kan han söka detta bidrag? Enligt mina barn så sopar han med en kvast...ska det vara såhär? Min exman skulle normalt ha våran barn 2 veckor varje sommar men han säger att socialen ger inga "extrapengar" för barnen den tiden..och kan därför inte ha dem. Är det sant? jag har underhåll via försäkringskassan pga han har aldrig från den dagen våran barn föds betalat något underhåll till dem eller försäkringskassan. Jag har själv a-kassa. Hur löser man detta att de kan vara hos honom 2 veckor på sommaren?

Ida

Kommentarer

Hej

Vilken hjälp man får beror på den egna ekonomi och situationen. Försörjningsstödet ska täcka kostnader för livsmedel, kläder, fritid, personlig hygien, kläder och skor, dagstidning, telefon- och TV-avgift. Man kan även få försörjningsstöd till kostnader för boende, el, hemförsäkring, arbetsresor och fackföreningsavgift.

Utöver detta så kan man även göra en ansökan om övrigt bistånd. Detta görs på blanketten Ansökan om fortsatt ekonomiskt bistånd genom att man kryssar i rutan för övrigt bistånd. Det är sedan viktigt att man specificerar vad man söker till, varför man behöver det och hur mycket man behöver. Efter detta gör handläggaren en utredning och fattar på bas av denna ett beslut. Skulle det vara så att ens ansökan avslås så har man alltid rätt att överklaga beslutet. Vet man inte hur detta går till så ska handläggaren hjälpa till med detta.

Vad gäller din exmans försörjningsstöd så har han mycket riktigt möjlighet att ansöka om bistånd till umgängeskostnader med barn. Det finns även reglerat i den så kallade riksnormen hur stora de beloppen är. Dessa kan utbetalas löpande till din exman om det finns umgänge varannan helg med det kan även utbetalas under ett par sommarveckor om umgänget utökas då.

Om det är så att din exmans socialsekreterare har nekat honom detta bistånd så måste det också finnas ett beslut som motiverar detta. Viktigt att veta är att man har rätt att överklaga alla beslut och att ens handläggare skall hjälpa till med detta om man inte själv vet hur man gör. Med andra ord så kan han, förutsatt att han fått en ansökan prövad och nekad, överklaga detta beslut.

Hoppas att du fått svar på dina frågor och välkommen åter.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter