Ekonomi !

Hej!
Jag är en man som har varit ute för en olycka och brutet mitt lårben och varit sjukskriven sedan april månad. Läkaren har sjukskrivet mej til den siste i 12 men sjukkassan har hotat med att jag inte får någon sjukersättning, detta har dom gort en gång innan men efter ett brev från läkaren förlängdes det till den 8 denna månad. Orkar snart inte med detta mer vet inte från dag till dag om jag har råd att betala min hyra, företaget jag jobbade på sa upp mej och kursade strax innan denna olycka o skadan gör att jag aldrig mer kan gå tillbaks till mitt yrke.Nu har sjukassan stäng av mej igen och läkaren har skrivet ett brev till dom en gång till men är orolig för att sjukkassan nu säger att jag är till hella arbetsmarknadens förfogande och kan hitta ett jobb. Har stora problem att överhuvudtaget gå ut själv kraftiga smärtor därav starka smärtstillande tabletter. Alla har lovat att hjälpa till typ arbetsförmedlingen, sjukassan men inget händer har nu själv skaffat en sk praktikplats och ska till ett trepartsamtal med dom, då får jag reda på att skulle jag ta denna plats får jag en sk lön på ca 3500 i månaden. Kan tyvärr inte så mycket av vårt svenska system numera då jag innan detta hände har varit sjuk en gång sedan 2002. Nu har det gått så långt att jag sover dåligt mår dåligt känner mej utkastad ur samhället och som jag tycker mycket förnedrande behandling av typ sjukassan, vet inte hur jag ska klara mej efter den sista denna månad för enligt sjukassan kan det ta sex veckor innan jag får besked. Förstår att detta låter lite rörigt vilket det är oxå och det har gått så långt att jag inte vill vakna på morgnarna känner mej bara deppig, försöker ta mej i kragen men märker att min ork bara blir mindre o mindre .

Anders
2010-10-21 16:26

Hej

Vi förstår från ditt inlägg att du har haft det tufft ett tag och det är självklart påfrestande att behöva oroa sig för sin ekonomi samtidigt som man inte mår bra. Utifrån din fråga har vi lite svårt att utläsa vad det är du vill ha svar på. Om vårt svar inte passar dig utan du vill ha svar på andra frågor, återkom gärna till oss.

Det är bra att du fortsätter att kämpa och att du har ordnat en praktikplats på egen hand. När du träffar dina kontakter på trepartssamtal kan du diskutera din situation och din oro med handläggarna så de vet vad du behöver få stöd och hjälp med.

Om försäkringskassan beslutar att inte förlänga din sjukskrivningsperiod kan du ansöka om A-kassa om du tillhör någon. Om du inte har rätt till A-kassa eller om ersättningen för praktiken inte räcker för att täcka dina behov kan du ansöka om kompletterande försörjningsstöd.

En förstagångsansökan gör man genom att ta kontakt med socialtjänsten i sin stadsdel. För att komma i kontakt med de som arbetar med försörjningsstöd så ringer man till försörjningsenheten på något av telefonnumren nedan.

Centrum Tel: 040 34 58 70
Husie Tel: 040 34 62 14
Fosie Tel: 040 34 57 00
Hyllie Tel: 040 34 57 76
Limhamn - Bunkeflo Tel: 040 34 63 35
Kirseberg Tel: 040 34 60 30
Oxie Tel: 040 34 38 48
Rosengård Tel: 040 34 33 69
Södra innerstaden Tel: 040 34 54 94
Västra innerstaden Tel: 040 34 38 30

När en ansökan kommer in till socialtjänsten öppnas det upp en utredning som alltid leder fram till ett beslut. Beslutet grundar sig bland annat på den uträkning man har gjort av den sökandes inkomster, tillgångar och utgifter.

För att få ekonomisk bistånd krävs det att man ligger under den så kallade riksnormen som fastställs varje år av regeringen.

Som sökande ska man ha gjort allt man kan för att kunna försörja sig själv, bland annat ska man vara inskriven på arbetsförmedlingen och kunna redovisa sökta jobb alternativt redovisa varför man inte står till arbetsmarknadens förfogande, exempelvis genom sjukintyg från läkare.

Skulle man få avslag på sin ansökan så har man alltid rätt att överklaga beslutet. Din socialsekreterare skall på begäran hjälpa dig med detta.

Det bästa är dock om du ringer till socialtjänsten och pratar med de som arbetar med dessa frågor i din stadsdel. Detta då det alltid är frågan om en individuell bedömning.

När det gäller ditt psykiska mående rekommenderar vi att du pratar med din läkare som du redan har en etablerad kontakt med. Beskriv för honom eller henne hur du känner dig om morgnarna och att du känner dig deppig och orkeslös. Du kan också vända dig till din vårdcentral för att få prata med någon om hur ditt psykiska mående påverkas av hur du har det just nu. Det kanske är så att du behöver en samtalskontakt, som exempelvis en kurator eller psykolog och dessa kan du komma i kontakt med genom att först prata med din läkare eller en läkare på vårdcentralen.

Hoppas att vårt svar har varit till någon hjälp för dig.

Vänligen

Soctanterna