Förmedlingsmedel/Egna Medel

hej! jag har en kompis som har stora ekonomiska problem. Min kompis kan helt inte hantera sin ekonomi, hon köper mer än vad hon har råd med, beställer kläder och handlar på kredit. Hon är arbetslös och får socialbidrag.
Jag har försökt prata med henne men det verkar som att hon förtränger sitt problem och försöker gå vidare.
Min fråga till socialtjänsten är om det ni kan erbjuda henne ekonomiskt bistånd i form av förmedlingsmedel eller egna medel. Jag vet att denna möjlighet finns på andra kommuner. Det skulle hjälpa henne väldigt mycket, att t.ex. se till att de pengar som hon får från försäkringskassan kom in till socialtajänsten och sedan portionera ut t.ex varanannan vecka pengar som blir kvar efter att bla. hyran, el och andra viktiga räkningar är betalda.
Min kompis har skaffat sig skulder och risken är att hon kan bli vräkt. Hon har tappat kontroll över sin situation, tänker heller inte på att ansökan om bistånd ska skickas i tid, det har hänt ett antal gånger att hon har skickat ansökan försent och då kommer bistånd till henne också försent och hyran blir försenad, hon har redan fått anmärkning på det.
Tacksam för snarast svar på min fråga.
MVh
Lenah

Lenah

Kommentarer

Hej

Vad bra att du finns till för din vän och att du har försökt att prata med henne om hennes ekonomiska situation. Det kan behövas råd och stöd för att förändra och planera sin ekonomi och det är ofta viktigt att agera i tid för att inte tappa kontrollen över situationen.

Som vi förstår din fråga så har din vän kontakt med en socialsekreterare. För att undersöka möjligheten till förmedlingsmedel så rekommenderar vi att din vän tar kontakt med denne för att höra om det används i den stadsdel som hon tillhör. En rekommendation är att hon för en diskussion om autogiro, av exempelvis hyresinbetalning, med sin socialsekreterare samt tala om vad som ytterligare skulle kunna göras för att strukturera upp ekonomin.

Om man har stora problem att sköta sin ekonomi så kan möjligheten finnas att få hjälp av en god man. För att få mer information om godmanskap gå in på:

https://www.malmo.se/Kommun--politik/Om-oss/Forvaltningar--bolag/Overform...

Du skriver vidare att din kompis har skulder. När det har gått så långt att man har fått skulder som man inte kan kontrollera så kan det vara en idé att kontakta budget och hyresrådgivningen. Till dem kan man gå om man till exempel har svårt att betala månadens räkningar, betala nya eller gamla skulder, prioritera viktiga betalningar samt få en överblick över den egna ekonomiska situationen. Om du eller din vän vill veta mer om dem kan ni titta på:

https://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Nar-pengarna-inte-...

Det går också bra att ringa och boka en tid på telefonnummer 040 34 10 00. Telefontiderna är Mån - tors 09.00 - 15.00, Lunchstängt 12.00 - 13.00. På onsdagar kan man komma på besök utan föranmälan mellan 09.00 - 16.30, Lunchstängt 12.00 - 13.00.

Hoppas att du genom vårt svar har fått lite mer information som kan vara till nytta för din vän. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter