Försörjningsstöd + Csn

Hej!
Jag och min vän planerar att flytta ihop. Han har försörjningsstöd och jag har CSN. Vi har hört det ryktas om att han kommer mista sitt försörjningsstöd om vi flyttar ihop, men det kan väl inte stämma? Mitt CSN är ju ett lån, som jag måste betala tillbaka och som inte har med honom att göra, alltså kan väl inte det påverka hans försörjningsstöd? Han måste väl få behålla det för att betala sin del av hyran?
//E

E
2010-10-29 12:41

Hej

Om du och din vän flyttar ihop kan han inte mista sitt försörjningsstöd på grund av att du uppbär CSN.

Vi vill dock poängtera att man skiljer på att flytta ihop som vänner och att flytta ihop som sambos. Om man har en relation och bor tillsammans så är man att betrakta som sambos vilket betyder att man blir försörjningsskyldiga gentemot varandra då någon av parterna har en inkomst. Detta gäller dock ej CSN. För en vuxen person som inte är att anse som sambo, men som ingår i hushållsgemenskap med en eller flera personer delas de gemensamma kostnaderna såsom exempelvis hyra och el vid ansökan om försörjningsstöd.

Vänligen

Soctanterna

Hej!
Hur fungerar det om jag och min flickvän flyttar ihop (ekonomiskt)?
Jag är arbetslös och hon går fortfarande på gymnasiet.

/// sebbe

Hej

Det är bra att ni funderar över ekonomin innan ni slår slag i saken och flyttar ihop. Det kan krävas en hel del planering för de utgifter som ska täckas.

Av ditt inlägg framkommer inte hur ni försörjer er i dagsläget och inte heller hur gamla ni är eller hur ni bor för närvarande. Vi ska ändå försöka besvara frågan så gott vi kan utifrån den informationen du har gett oss.

Eftersom att din flickvän fortfarande går på gymnasiet så antar vi att hon är under 21 år. Detta innebär att hennes föräldrar är försörjningsskyldiga gentemot henne. Försörjningsskyldigheten innebär bland annat att föräldrarna ska se till att hon har någonstans att bo oavsett om detta betyder att hon bor kvar hemma eller om de bekostar ett annat boende åt henne. Har föräldrarna inte möjlighet att bekosta annat boende åt henne än det hon för närvarande bor i så är det generellt sett så att det är där hon får bo till dess att hon själv har möjlighet att försörja sig.

Vi vet inte hur du för tillfället försörjer dig. Om det är så att du har försörjningsstöd från socialtjänsten så vill vi uppmärksamma dig på att när man är sambo så ska man lämna in en gemensam ansökan. Enligt socialtjänstlagen, som är den lag som vi inom socialtjänsten arbetar under, framgår det att man som sammanboende är försörjningsskyldiga gentemot varandra och räknas som ett gemensamt hushåll. Det förväntas därmed att man då delar på hyran och gemensamma hushållskostnader. Detta kan innebära att du, om ni ansöker om försörjningsstöd, endast får bistånd för halva månadshyran exempelvis, eftersom resterande belopp förväntas kunna tillgodoses på annat sätt.

Vi vill poängtera att en ansökan om ekonomiskt bistånd alltid bedöms utifrån de förutsättningar som finns i varje enskilt fall.

Hoppas att du har fått svar på din fråga. Eftersom att ditt inlägg var ganska kortfattat så kan det hända att vi missat något i vårt svar. Om det är så är du mer än välkommen att höra av dig ytterligare så ska vi försöka besvara din fråga.

Vänligen

Soctanterna

Hej, Jag och min kompis funderar på att flytta ihop. Båda är för tillfället arbetslösa och bor hemma,
men planerar att börja studera vidare på någon form av högskola.

Båda är för övrigt 19 år, och vi undrar litegrann över hur vi ska få det att gå ihop ekonomiskt.
Skulle gärna vilja ha svar på lite frågor angående bidrag osv, om vi nu skulle säga att jag och min vän flyttade ihop
och började studera. Är det något vi borde ta upp med skolan? Går det att ansöka om socialbidrag i detta fall?

//MVH Patrik

Hej!

Vad roligt att ni funderar på att dela bostad och har planer på fortsatta studier. Ett tips är att ni vänder er till Vägledningscentrum som ligger på Föreningsgatan 7a. Där finns det representanter från CSN (Centrala studiestödsnämnden) på plats som kan hjälpa till när det gäller planeringen av er studiefinansiering. De kan även vara behjälpliga när det kommer till att fylla i blanketter och vid val av utbildning och skola. Läs mer om Vägledningscentrum och deras arbete på:

http://www.malmo.se/skolautbildning/infoteket.4.33aee30d103b8f159168000…

Om man påbörjar en utbildning som är studiemedelberättigad så räknas man också som självförsörjande. Försörjningsstödet är ett sista skyddsnät som används när alla andra utvägar är prövade. En av dessa vägar till försörjning är just studier och de möjligheter till studiemedel som finns i och med dessa.

Som tidigare nämnt så är det CSN som har hand om studiefinansieringen. Genom dem får man dels en bidragsdel och vill man så kan man även ta en lånedel för att på så vis få ytterligare pengar. Man är dock inte tvungen att ta den delen av summan som är ett lån utan man kan även välja att bara ta själva bidragsdelen. Ta gärna en titt på CSN:s hemsida för att se hur det skulle kunna komma att se ut för just dig och din vän.

www.csn.se

Hoppas att vi besvarat din fråga och du får gärna återkomma om du har fler frågor eller funderingar.

Vänligen

Soctanterna

Hej!Jag bor hemma och har precis börjat studera. Har då tagit csn-lån. Jag och min mamma bor i en enrumslägenhet och har gjort det i flera år. Anses jag och min mamma som hushållsgemenskap? Vad är skillnaden mellan att vara sambo med delad ekonomi och hushållsgemenskap?Är det relevant att jag ska betala halva hyran och halva elen när jag inte har tillgång till ett eget rum och egen sängplats?För det brukar vara så att när man ska betala hem så brukar man ha tillgång till ett eget rum!Bör man räkna hela csn-lånet när man gör en beräkning eller bör man bara göra en beräkning på själva bidragsdelen?Är man tvungen att betala hem när bidragsdelen bara är på 2700 kr/månad?//Vänliga hälsningar Elin

Hej!

Om vi har förstått dig rätt så undrar du över vad som kan vara rimligt för en ung vuxen person att betala hemma till det gemensamma hushållet. På konsumentverket hemsida kan man hitta tabeller och annan information kring uppskattade kostnader för exempelvis en ung vuxen persons månatliga utgifter, se länken nedan:

http://www.konsumentverket.se/sv/privatekonomi/Hushallets-kostnader/Bar…

Detta är förstås endast en fingervisning om vad som kan anses vara skäligt och vi skulle vilja uppmana dig att föra en diskussion med din mamma om hur mycket det kan vara rimligt att du bidrar med utifrån olika aspekter som exempelvis att du faktiskt inte har ett eget rum. Eftersom du inte längre studerar på gymnasiet så har din mamma inte längre någon laglig försörjningsplikt för dig och det är därmed upp till er att komma överens.

Med hushållsgemenskap avses att två eller flera personer stadigvarande bor i samma bostad på ett sådant sätt att flerpersonhushållets ekonomiska fördelar kan utnyttjas. Detta kan vara gifta, sambo, partnerskap, syskon som bor tillsammans eller som i ditt fall, barn eller unga vuxna som bor hos sina föräldrar. Att vara sambo är alltså att vara en del av en hushållsgemenskap men det innebär också att man är försörjningsskyldig gentemot varandra vilket inte är fallet om exempelvis två vänner bor tillsammans.

Hoppas att vi besvarat dina frågor och om du undrar över något mer så får du gärna återkomma.

Vänligen

Soctanterna

Hej igen! Ni svarade inte på denna fråga "Bör man räkna hela csn-lånet när man gör en beräkning eller bör man bara göra en beräkning på själva bidragsdelen?"Hälsningar Elin

Hej!

Som vi skrev i vårt tidigare svar så är detta något som du och din mamma får komma överens om men eftersom studiemedlet är din nuvarande inkomst så är det rimligt att låta såväl lån som bidrag ligga till grund för hur stor summa du ska bidra med.

Vänligen

Soctanterna

Hej! Har en fråga? Jag undrar om jag ska gå på CSN och min sambo går på soc. Mister han han sin försörjningsstöd då? Vi går båda på soc nu, men jag ska börja plugga och då blir det CSN för mig men har inte tänkt på om jag ska försörja han eller han kan söka som vanligt på soc som till halva hyra osv!!!

Hej

När man studerar på gymnasie- eller eftergymnasialnivå kan man söka och erhålla studiemedel (det vill säga studielån och studiebidrag) från CSN, Centrala Studienämnden. Om man är gift eller sambo och familjen erhåller försörjningsstöd ska den som studerar och erhåller studiemedel räknas bort från försörjningsstödet under tiden som studierna pågår (och man erhåller studiemedel). Det innebär att studiemedlet inte medräknas som inkomst i beräkningen av försörjningsstöd. Det innebär också att den person som erhåller studiemedel inte får försörjningsstöd för sin personliga försörjning. Utifrån bestämda schabloner beräknas sedan hur mycket den som är självförsörjande ska bidra med till familjen, för exempelvis hyreskostnad, elräkning, hemförsäkring och för eventuella barn.

Om du har ytterligare frågor kring studiemedel så kan du kontakta din socialsekreterare för att få veta vad som gäller i ditt fall. Du kan även göra en provberäkning på http://malmo.se/Social---familjefragor/Nar-pengarna-inte-racker/Forsorj…

Vi hoppas du har fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna