Ekonomisk Hjälp

Jag och min man ska skiljas och ingen av oss vill flytta ut från vår lägenhet då ingen av oss har nånstans att ta vägen. Min man är den som jobbar och betalar allt i hemmet och jag är arbetslös och utan pengar. Eftersom det är jag som vill skiljas och min man vägrar att flytta så vägrar han nu att betala för mig och mitt barn från ett tidigare förhålland nu vill han at vi ska dela på allt som hyra och mat och övriga räkningar eller så får jag flytta ut har han sagt det är ju ändå tack vare han som vi fått denna lägenhet vi har för att han är den ända med inkomst. Jag har sagt att jag inte tänker flytta då jag anser att jag har rätt att vara här lika mycket men jag har ju inga pengar och jag får inget av han längre har jag rätt att få försörjningsstöd för mig och mitt barn fast vi kommer bo i samma lägenhet fast vi kommer skilja oss. Mvh Anonym

Anonym
2011-01-03 13:42

Hej

Vi förstår att det inte är en lätt situation du befinner dig i och vi ska göra vårt bästa för att besvara din fråga.

Att skilja sig kan vara oerhört påfrestande och ett svårt beslut, särskilt om det finns barn med i bilden. Om man har barn under 16 år som bor hemma får man alltid en betänketid på minst sex månader och upp till ett år. Om man fortfarande vill skiljas efter denna tid måste man meddela detta till tingsrätten som beslutar om skilsmässa.

Under betänketiden efter att man ansökt om skilsmässa så anses man fortfarande vara gifta och därför är man försörjningsskyldiga gentemot varandra så länge betänketiden varar. Det kan dock finnas omständigheter som gör att socialtjänsten vid en ansökan om försörjningsstöd gör en annan bedömning och bortser från försörjningsskyldigheten under betänketiden.

Om du vill ansöka om försörjningsstöd så behöver du först ta kontakt med socialtjänsten i din stadsdel. För att komma i kontakt med de som arbetar med försörjningsstöd så ringer man till försörjningsenheten på något av telefonnumren nedan.

Centrum Tel: 040 34 58 70
Husie Tel: 040 34 62 00
Fosie Tel: 040 34 57 00
Hyllie Tel: 040 34 57 76
Limhamn - Bunkeflo Tel: 040 34 63 35
Kirseberg Tel: 040 34 60 66
Oxie Tel: 040 34 38 48
Rosengård Tel: 040 34 56 71
Södra innerstaden Tel: 040 34 54 51
Västra innerstaden Tel: 040 34 49 00

Om du inte vet vilken stadsdel du tillhör så kan du kontakta Malmö stads växel på telefonnummer 040 – 34 10 00 så kopplar de dig rätt.

När en ansökan kommer in till socialtjänsten öppnas det upp en utredning som alltid leder fram till ett beslut. Beslutet grundar sig bland annat på den uträkning man har gjort av den sökandes inkomster, tillgångar och utgifter samt vad personen har gjort för att bidra till sin egen försörjning.

Som sökande ska man ha gjort allt man kan för att kunna försörja sig själv, bland annat ska man kunna redovisa sökta jobb alternativt redovisa varför man inte står till arbetsmarknadens förfogande, exempelvis genom sjukintyg från läkare. Skulle man få avslag på sin ansökan så har man alltid rätt att överklaga beslutet. Din socialsekreterare skall på begäran hjälpa dig med detta.

Vid en skilsmässa upphör försörjningsskyldigheten och de saker man införskaffat (bostad, bil, värdesaker mm) för gemensamt bruk ska delas mellan makarna, vilket kallas för bodelning. I princip ska alla makarnas tillgångar, efter avbetalning av skulderna, delas lika. Egendom som någon av makarna fått som enskild egendom genom arv, testamente, gåva eller äktenskapsförord räknas ej in då boet ska fördelas.

Vid bodelningen beslutas också om vem som ska ha rätt till bostaden. Den som bäst behöver bostaden och bohaget har rätt att få dem. För det mesta blir det den som barnen ska bo hos. Makarna kan själva komma överens om hur bodelningen ska gå till och hur boet ska delas. Båda makarna måsta skriva under bodelningen för att den ska vara giltig. Om man inte kan komma överens kan man begära hos tingsrätten att en bodelningsförrättare utses. Bodelningsförrättaren bestämmer då hur boet ska delas och vem som ska få bostaden. Om man inte är nöjd med bodelningen kan man klaga hos tingsrätten.

Tillgången på bostäder i Malmö är mycket begränsad och socialtjänsten kan endast i mycket särskilda fall hjälpa till med lägenheter och då främst till barnfamiljer. Vid akuta behov kan man söka sig till socialtjänsten i den stadsdel man tillhör för mer stöd eller råd kring den egna boendesituationen.

Vi önskar dig lycka till och om du har fler funderingar så är du välkommen åter.

Vänligen

Soctanterna