Aktivitetsersättning(Sjukersättning)

hej!

Jag är sen många år tillbaka sjukskriven för psykiska besvär. ända sen jag var 21 och idag är jag 27. I december 2010 gick min ersättning ut och skulle förnyas, Min läkare har lovat att fixa ett läkarutlåtande sen oktober 2010 men jag har fortfarande inte fått det, så jag ska försöka att få en ny läkare. Hon jag har nu visar ingen respekt för min sjukdom och mina självmordstankar. Men det kan dröja innan jag kan få mitt utlåtande så jag kan skicka in det till försäkringskassan. Så min fråga till dig är om jag kan söka bidrag hos er tills jag får pengar som normalt av FK igen? jag kommer att få tillbaka för de månader jag inte får någon ersättning retroaktivt så jag kan betala tillbaka när det sker.. Vet inte vart jag ska vända mig och blir hemlös om jag inte kan betala min hyra..

MVH
Patrik

Patrik

Kommentarer

Hej

Vi förstår av ditt inlägg att du har och har haft det tufft och det är självklart jobbigt att behöva oroa sig för sin ekonomi samtidigt som man inte mår bra.

Om man står utan medel och har gjort allt man kan för att bidra till sin egen försörjning så kan man ha rätt till försörjningsstöd eller ekonomiskt bistånd. Socialtjänsten gör alltid en individuell bedömning av den biståndssökandes behov och förmåga varför vi inte kan ge dig ett definitivt svar på om du har rätt till bistånd eller ej. Man har dock alltid rätt att ansöka om försörjningsstöd och man kan få beviljat tillfälligt ekonomiskt bistånd mot återbetalning då man väntar på inkomst från annan instans, som i ditt fall från Försäkringskassan.

En förstagångsansökan om ekonomiskt bistånd gör man genom att ta kontakt med socialtjänsten i den stadsdel som man bor i. De kommer sedan att hjälpa dig med att gå vidare med din ansökan. För att komma i kontakt med de som arbetar med dessa frågor så ringer man till försörjningsenheten på något av telefonnumren nedan.

Centrum Tel: 040 34 58 70
Husie Tel: 040 34 62 00
Fosie Tel: 040 34 57 00
Hyllie Tel: 040 34 57 76
Limhamn - Bunkeflo Tel: 040 34 63 35
Kirseberg Tel: 040 34 60 66
Oxie Tel: 040 34 38 48
Rosengård Tel: 040 34 56 71
Södra innerstaden Tel: 040 34 54 51
Västra innerstaden Tel: 040 34 49 00

När en ansökan kommer in till socialtjänsten öppnas det sedan upp en utredning som i sin tur leder fram till ett beslut. Beslutet grundar sig bland annat på den uträkning handläggaren har gjort av den sökandes inkomster, tillgångar och utgifter. Skulle man få avslag på sin ansökan så har man alltid rätt att överklaga beslutet. Din socialsekreterare skall på begäran hjälpa dig med detta.

När det gäller ditt psykiska mående så låter det som en god idé att undersöka möjligheterna att byta läkare om du inte tycker att hon ger dig ett professionellt bemötande. Därtill så är det ju viktigt för dig att få ett läkarutlåtande för att trygga din ekonomi.

Om det är så att du inte redan har en samtalskontakt och känner att du behöver det, exempelvis en kurator eller psykolog, så kan du komma i kontakt med dem genom att först prata med en läkare på vårdcentralen.

Hoppas att du fått svar på din fråga och att du vet hur du ska gå vidare.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter