Ekonomikaos

Hej! Har under senare år varit sjukskriven, arbetat m eget företag och nu senast en anställning sedan 9 månader. Har under sjukdomsperioden dragit på mig skulder som gått vidare till kronofogden och dessa skulder uppgår till snart 250 000kr. Nu ligger kronofogden och drar från lönen 4500 varje månad. Nu gör det att jag lever på existensminimum eftersom jag inte har haft inkomst s länge att jag hunnit spara ngt. Jag är på grund av min sjukdom i stort behov av att få akut tandläkarhjälp men har inte råd med detta. Har inte haft råd att gå till tandläkaren sedan fyra år. Hur ska jag gå tillväga? Har även privata skulder som också jag gör månadsinbet på. Kronofogden har förra månaden gjort misstaget att dra dubbelt från lönen och efter disskussion med dem så kommer dom inte att korrigera detta vilket gör att situationen är högst akut nu. Har inte pengar till medicin ens och har infektion och tandvärk i kroppen pga mina tandinfektioner. Snälla hjälp mig hur ska jag komma ur denna knipa?

matte

Kommentarer

Hej

Den situation du beskriver låter inte på något sätt lätt. De omständigheter som du nu har hamnat i med infektion och tandvärk gör såklart det hela värre.

Först och främst är det en positiv sak att du just nu har en anställning. Det gör bland annat att det nu finns möjligheter att sakta men säkert betala av dina skulder. Det vi vill rekommendera dig för att få en överblick och en plan på hur du ska gå tillväga för att på längre sikt komma tillrätta med din ekonomi är att du vänder dig till budget- och hyresrådgivningen. Dit kan man vända sig när man har svårt att betala månadens räkningar, betala nya eller gamla skulder, prioritera viktiga betalningar samt få en överblick över den egna ekonomiska situationen.

Budgetrådgivningen kan du nå via Malmö stads växel på telefonnummer 040-34 10 00. Budgetrådgivningen har telefontid måndag-torsdag 09.00-15.00 med undantag för lunchstängt mellan 12.00-13.00. De har även drop-in på onsdagar mellan 09.00-16.30 med lunchstängt mellan 12.00-13.00. Mer information hittar du här:

http://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Nar-pengarna-inte-...

Det du först bör göra är att vända dig till kronofogden för att ansöka om uppskov för att få råd att gå till tandläkaren. Du skriver att du redan har varit i kontakt med dem av annan anledning så du kanske redan har kontaktuppgifter till dem. Om du ändå saknar kontaktuppgifterna så finner du dem i länken nedan:

http://www.kronofogden.se/nyheterpressrum/nyheter/2010/nyheter2010/krono...

När det gäller privata skulder utöver det som ingår i ärendet hos kronofogden så stämmer det att kronofogden som regel inte tar hänsyn till dessa. Generellt gäller samma sak hos socialtjänsten då de som regel inte beviljar bistånd till kostnad för några skulder. Du kan dock alltid pröva din rätt till ekonomsikt bistånd eller försörjningsstöd som det också heter. Det görs alltid en individuell prövning av varje enskilt ärende och du får då ett skriftligt beslut som också går att överklaga.

Eftersom att du uppger att du på grund av din sjukdom är i stort behov av tandvård så rekommenderar vi dig att undersöka om du kan vara berättigad ett så kallat ”grönt kort”. Detta innebär bland annat att personer som behöver tandvård i samband med vissa sjukdomar och sjukdomsbehandlingar får ett särskilt tandvårdsstöd. Tandvården som då erbjuds är så kallad nödvändig tandvård.

Det är i första hand kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska eller motsvarande som bedömer om du har rätt till detta. Sjukvården kan också remittera eller hänvisa som ett led i en behandling. I slutändan är det alltid din tandläkare som ansöker om särskilt tandvårdsstöd efter att ha bedömt ditt behandlingsbehov. För att läsa mer om det här gå in på följande länk:

http://www.skane.se/templates/Page.aspx?id=256968

Om dina inkomster ändå inte räcker för att täcka de behov som finns och du vill pröva din rätt till ekonomiskt bistånd så gör du en förstagångsansökan genom att ta kontakt med socialtjänsten i din stadsdel. För att komma i kontakt med de som arbetar med försörjningsstöd så kan du ringa till något av nedanstående nummer beroende på vilken stadsdel som du tillhör:

Centrum Tel: 040 34 58 70
Husie Tel: 040 34 62 00
Fosie Tel: 040 34 57 00
Hyllie Tel: 040 34 57 76
Limhamn - Bunkeflo Tel: 040 34 63 35
Kirseberg Tel: 040 34 60 66
Oxie Tel: 040 34 38 48
Rosengård Tel: 040 34 56 71
Södra innerstaden Tel: 040 34 54 51
Västra innerstaden Tel: 040 34 49 00

Som sökande ska man ha gjort allt för att kunna försörja sig själv. För att få ekonomisk bistånd krävs det att man ligger under den så kallade riksnormen som fastställs varje år av regeringen.

När en ansökan kommer in till socialtjänsten öppnas det upp en utredning som alltid leder fram till ett beslut. Beslutet grundar sig bland annat på den uträkning man har gjort av den sökandes inkomster, tillgångar och utgifter.

Skulle man få avslag på sin ansökan så har man alltid rätt att överklaga beslutet. Din socialsekreterare skall på begäran hjälpa dig med detta.

Vi hoppas att du har fått hjälp av vårt svar och att det på något sätt löser sig för dig så att du kan bli bättre samt få rätsida på din ekonomi. Om du har fler frågor så är du mer än välkommen att höra av dig ytterligare.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter