Skadestånd - Inkomst?

hej, jag blev våldtagen när jag var 14 år av en vuxen man och blev pga detta gravid och fick göra abort. Han blev dömd 3 år senare av domstolen och jag blev tilldelad 50,000kr i skadestånd för sveda och värk.
Jag har mått väldigt dåligt över detta, mådde dåligt i ca 2,5år över detta.
Jag har levt på hvb-hem sedan jag var 14 år och har alltid varit en väldigt innåtvänd person och pga av detta har jag aldrig fått någon speciell terapi/psykolog hjälp utom samtal med personalen som jobbade på dessa olika hvb-hem.
Jag kommer nu få ut detta skadestånd då gärningmannen har kontaktat mig och vill få betala detta. Jag hade inte räknat med att få ut dessa pengar ännu men tydligen kommer jag att få dom rätt så snart.

Jag har läst lite om socialtstyrelsens betsämelser och förstått att ideellt skadestånd ska räknas som en inkomst om det inte är så att jag har behövt använda dessa pengar till ex. terapi och det har jag inte använt pengarna till (har inte ens fått pengarna än och det har gått ett par år)
Jag har kontakt med socialen och lever idag på ekonomiskt bistånd men gör allt för att få ett riktigt arbete.
Jag vill inte behöva använda dessa pengar till ex. min hyra då jag har fått må dåligt över att bli våldtagen och fått göra abort för att få dessa pengar.
Jag tycker det låter orlimligt att jag ska genomgå något sånt och sen ska jag bli tvingad att köpa mat och betala hyra för dom.
Vill därför ställa en anonym fråga till er och hoppas verkligen på ett svar!
Mvh.

Gäst

Kommentarer

Hej

Det du har gått igenom låter otroligt jobbigt. Vi förstår att det faktum att du kan behöva använda ditt skadestånd till mat och boende kan kännas orimligt och orättvist. Av det som vi kan utläsa av din berättelse så låter det ändå som att du har gått vidare i livet och på egen hand och med viss hjälp bearbetat det som hänt.

Vi vet inte om du har varit i kontakt med exempelvis Stödcentrum i samband med eller efter att du blev våldtagen. På Stödcentrum har du möjlighet att få råd och stöd i individuella samtal. De vänder sig till de som blivit utsatt för olika typer av integritetskränkande brott:

http://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Vald--overgrepp/St...

Om det är så att du känner att du inte bearbetat det som hänt eller att du har behov av att prata med någon så kan du exempelvis ta kontakt med din vårdcentral. Genom din husläkare kan du få en remiss till en psykolog eller kurator inom sjukhuset och på det viset så innefattas kostnaden även i högkostnadsskyddet.

Utöver detta finns det en uppsjö av privata psykologer i Malmö som du kan kontakta. Du kan själv göra en sökning på internet efter psykologer i Malmöområdet för att på bästa sätt få en överblick. En lista med telefonnummer till flera av dessa finner du även på:

http://gulasidorna.eniro.se/kategori/psykologer-legitimerade:r1001228/ma...

Det finns även andra ställen att vända sig till om man känner att man behöver en samtalskontakt. Kyrkans präster och/eller diakoner är vana att hålla i liknande samtal och deras tjänster är gratis.

Precis som du själv skriver så tar socialtjänsten upp exempelvis skadestånd som inkomst när man räknar ut om en person eller ett hushåll har rätt till ekonomiskt bistånd. Från socialtjänstens sida görs dock alltid en individuell bedömning utifrån varje enskilt fall. Vi rekommenderar dock att du tar kontakt med din handläggare för att få ditt skadestånd bedömt och i domen ska man kunna utläsa vad skadeståndet avser.

Vi hoppas att du fått svar på din fråga och har du andra frågor eller funderingar så är du mer än välkommen att återkomma.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter