Försörjningsstöd Minderårig

Hej! Så länge man är under 18 eller går kvar i gymnasieskolan tills man är 20 år, så har föräldrarna ansvar över ens försörjning? Om den minderårige personen själv har ett barn, vem blir då försörjningsansvarig för det barnet? Är det då den minderårige som är mamman/pappan till barnet, eller blir det mammans eller pappans föräldrar som får försörjningsansvar för också det barnet? Alltså, om farföräldrarna/morföräldrarna har ekonomiska förutsättningar för att försörja sitt barnbarn, faller då barnbarnet under deras ekonomiska ansvar?

Om då farföräldrarna/morföräldrarna inte har försörjningsansvar för sitt barnbarn i det fallet och vägrar försörja barnbarnet (trots att de har pengar), har man då som mamma/pappa till barnet möjlighet till hjälp från socialen om ens egna pengar inte räcker?

Mvh, Mia

Mia
2011-01-26 23:53

Hej

Du har helt rätt i att föräldrars försörjningsskyldighet löper till och med det år den unge fyller 18 år och det är till och med så att försörjningsskyldigheten gäller till och med att personen fyller 21 år om man studerar på gymnasienivå. Detta innebär också att föräldrarna är skyldiga att se till att den unge har någonstans att bo oavsett om detta innebär att man bor kvar hemma eller att föräldrarna eller vårdnadshavarna bekostar ett eget boende åt den unge.

Försäkringskassan betalar ut föräldrapenning samt barnbidrag för barnet. Det kan även bli aktuellt med underhållsstöd i fall att den förälder som inte bor med barnet inte betalar underhållsbidrag. Barnets förälder kan på så sätt försörja sitt barn även om man saknar andra inkomster. Det är alltså inte far- eller morföräldrarnas ansvar att försörja sitt barnbarn.
Däremot så är far- eller morföräldrarna, vilket vi inledde svaret med, försörjningsskyldiga gentemot sitt eget barn.

Hoppas att du fått svar på dina frågor och du är välkommen att återkomma om det är något mer du undrar över eller om vi inte varit tillräckligt tydliga i vårt svar.

Vänligen

Soctanterna

Scenario:
Mamma, pappa och två barn i tonåren bor i hyreslgh. Familjen får socialbidrag då deras inkomster inte räcker till.
Dottern 15 år blir gravid och föder ett barn. Får barnbidrag, underhållsstöd och föräldrapenning från FK.
Mamman i familjen hävdar att alla pengar dottern får nu måste ges till henne efterssom det ekonomiska biståndet nu minskats med den summa dottern får. Mamman hävdar dessutom att barnbidraget som är för dottern dragits in efterssom dottern nu själv är mamma och således uppbär barnbidrag för sitt eget barn. Snälla, säg att det här inte stämmer. Visst måste väl den unga mamman ha rätt att ha kvar sina pengar för att kunna försörja sitt barn.

Hej

Den 15 åriga dottern är själv ansvarig för att ansöka om föräldrapenning, bidragsförskott etc. Mormor är inte försörjningsskyldig för det nya lilla barnet.

Det stämmer att försörjningsstödet sänks men enbart gällande den delen som avser ungdomen. Hon förväntas inte försörja sina föräldrar, men väl sitt barn och även del eller helt sitt eget uppehälle.

Vi tycker att den 15 åriga dottern och hennes föräldrar ska försöka träffa de myndighets personer t.ex. socialtjänsten och försäkringskassan, för att få klart för sig vad som gäller i just deras fall. Hur det är tänkt att pengarna ska fördelas mellan barnet, mamman och familjen.

Vänligen

Soctanterna