Hemlös Och Ingen Inkomst

Hej

har en vän som bor hos mig just nu, hon har inget jobb, ligger i skiljemässa med ex manen har 4 barn som bor hos ex manen i en annan kommun i skåne, så hon kan inte träffa sina barn så ofta som hon vill pga av att hon inte har råd att åka buss till dom. Jag har liksom inte råd att försörja henne, så nu är min fråga vad har hon rätt till för hjälp?

Thomas

Kommentarer

Hej

Det låter som att din väninna går igenom en tuff period men hon kan vara glad som har dig som vän.

Inom Malmö stad finns det något som heter familjerådgivningen. De vänder sig till familjer som bor i Malmö, i första hand vuxna som har problem i par- eller familjerelationen. Om din väninna känner att hon behöver prata med någon om vad hon går igenom så kan hon, förutsatt att hon bor i Malmö, kontakta dem på telefon 040- 34 45 55 vardagar mellan klockan 11.00 - 12.00. Hon kan även läsa mer om dem under länken nedan:

http://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Familj-barn-och-un...

Du skriver att din väninna inte har något jobb i nuläget. Det kan vara bra tipsa henne om att hon bör skriva in sig på arbetsförmedlingen snarast ifall hon inte redan gjort det så att hon inte går miste om eventuella ersättningar såsom arbetslöshetskassa. För att få hjälp med jobbsökande kan hon besöka arbetsförmedlingens hemsida:

http://www.arbetsformedlingen.se

Om din väninna inte redan står i bostadskön i Malmö, såvida hon vill bo här, så är det en bra idé att ställa sig i den för att i framtiden ha ett så bra utgångsläge som möjligt. Skriver in sig gör man på Boplatssyds hemsida:

http://www.boplatssyd.se/Pages/Start.aspx

Utöver bostadskön finns möjligheten att ringa runt till mindre hyresvärdar i Malmö. Dessa kan man hitta i telefonkatalogen. Ett annat alternativ är att söka såväl andrahandslägenheter som rum och andra former av boende på:

www.blocket.se

Om din väninna inte kan försörja sig själv så kan hon pröva sin rätt till försörjningsstöd. Som sökande ska man ha gjort allt för att kunna försörja sig själv, bland annat ska man kunna redovisa sökta jobb alternativt redovisa varför man inte står till arbetsmarknadens förfogande, exempelvis genom sjukintyg från läkare.

För att få ekonomiskt bistånd krävs det att man ligger under den så kallade riksnormen som fastställs varje år av regeringen. För att läsa mer om riksnormen och vilka bostadskostnader som räknas som godtagbara kan man gå in på nedanstående länk:

http://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Nar-pengarna-inte-...

Nedan kan man även göra en provberäkning av sitt försörjningsstöd så att man kan få reda på om ens ekonomi ligger över eller under riksnormen, se länken nedan.

http://www.socialstyrelsen.se/ekonomisktbistand/forsorjningsstod/provber...

En förstagångsansökan gör man genom att ta kontakt med socialtjänsten i sin stadsdel. För att komma i kontakt med de som arbetar med försörjningsstöd så ringer man till något av nedanstående nummer beroende på vilken stadsdel man tillhör.

Centrum Tel: 040 34 58 70
Husie Tel: 040 34 62 00
Fosie Tel: 040 34 57 00
Hyllie Tel: 040 34 57 76
Limhamn - Bunkeflo Tel: 040 34 63 35
Kirseberg Tel: 040 34 60 66
Oxie Tel: 040 34 38 48
Rosengård Tel: 040 34 56 71
Södra innerstaden Tel: 040 34 54 51
Västra innerstaden Tel: 040 34 49 00

När en ansökan kommer in till socialtjänsten öppnas det upp en utredning som alltid leder fram till ett beslut. Beslutet grundar sig bland annat på den uträkning man har gjort av den sökandes inkomster, tillgångar och utgifter.

Skulle man få avslag på sin ansökan så har man alltid rätt att överklaga beslutet. Detta ska ens socialsekreterare på begäran hjälpa en med.

Om du eller din väninna har fler frågor är ni välkomna åter.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter