Blir Jag Utnyttjat Av Kommunen?

Jag är arbetssökande sen flera år och inskriven på af. Hela min familj; fru +barn lever på försörjningsstöd/ bostadsbidrag/ barnbidrag. Min fru går i skolan.
Jag har genom åren varit med på en massa olika jobbsökare projekt, men utan resultat. Då kräver soc. att jag skall göra "praktik" 7tim/ dag. Nu har jag i flera mdr. "Praktiserat" som städare inom kommunen. Eller rättare sagt JOBBAT! För det jag gör är att utföra precis samma uppgifter som mina anställda "kollegor". Jag blir kallat till olika vik. vid anställdas sjukdom och annan frånvaro, och blir satt i arbete direkt med: "Kan du göra det, och det, så tar jag det och det".
Så jag känner mig verkligen som utnyttjat, och som en slavarbetare! Min "inkomst" är som sagt försörjnings stödet på ca 3200kr/ mdr. Som motprestation skall jag alltså "praktisera" (läs jobba) 35tim./ vecka. Får ni verkligen utnyttja människor på detta sätt hur lång tid som helst? Jag sliter som ett djur för denna "slant", men jag får absolut inte tacka nej, för då blir försörjningsstödet indraget. Nu är jag på randen av ett sammanbrott och känner mig förnedrat och utnyttjat.....

ledsen
2011-02-26 11:02

Hej

Vi har redigerat ditt inlägg något för att bevara anonymiteten.

Det finns visserligen möjlighet att ställa krav på deltagande i kompetenshöjande verksamhet, som exempelvis praktik, men då med syftet att du ska närma dig arbetsmarknaden och på sikt kunna bli självförsörjande och inte att du ska känna dig förnedrad och utnyttjad.

Det verkar som om du har kämpat länge för att kunna försörja dig själv. Du beskriver att du har varit med i ett flertal olika projekt för att öka möjligheterna till arbete och att du nu praktiserar. Det är verkligen tråkigt att du får upplevelsen av att bli utnyttjad och det är rätt att du reagerar när det inte känns okej.

Innan en praktikplats godkänns brukar man göra en kontroll av företaget så att ekonomin är i ordning. Vidare brukar aktuellt fackförbund kontaktas och tillfrågas om företaget. Vi kan inte svara på vad som gäller i just ditt enskilda fall men generellt så brukar en praktik inte vara så lång som du beskriver. Dock kan den ibland vara det om syftet är att exempelvis förbereda för en lönebidragsanställning.

Vi vill rekommendera dig att snarast prata med din handläggare för att berätta om hur du upplever din praktik. Du skriver att du är nära ett sammanbrott och du bör absolut få veta syftet med just din praktik för att slippa leva i ovisshet. Be om klara besked och berätta hur du mår!

Vi hoppas att du får möjlighet att uttrycka dina upplevelser av situationen och att det löser sig för dig. Du är välkommen tillbaka med ytterligare frågor!

Vänligen

Soctanterna