Avslag Pga Sen Adressändring?

Min pojkvän fick praktik i oktober förra året, och blev lovad jobb där Han fick tag på en hyreslägenhet, hyran betalade han med sitt aktivitetsstöd.Han fick aldrig jobb där, utan fick sin praktik förlängd. I samband med detta sökte han socialbidrag. Nu har han fått ett avslag pga av att han inte adressändrade sig i tid, och därav miste chansen att få bostadsbidrag. Det är första gången han flyttar hemifrån och han visste helt enkelt inte att han var tvungen att adressändra 1 vecka efter inflytt. (Han gjorde en uträkning för hela året på försäkringskassans hemsida, där svaret blev att han skulle få 0 i b.bidrag)

Tycker det verkar jättekonstigt att få avslag för en sådan sak? Han trodde ju att han skulle få jobb och lön i januari, så bostadsbidrag och soss var ju inte det första han tänkte på.
Han fick avslag på februariansökan, kan han fortfarande ansöka om framtida månader eller är det helt kört?
mvh Stina

stina

Kommentarer

Hej

Ibland är det inte helt lätt att planera för hur ens ekonomi kommer att se ut. Det kan hända att man missar viktiga delar både för att man själv är ovan eller för att det inte blir som man var lovad. När man flyttar hemifrån finns också en hel del att tänka på vilket kan bli mycket på en gång.

Vi kan inte uttala oss om din pojkväns enskilda beslut då ett beslut angående försörjningsstöd alltid grundar sig på en rad individuella faktorer. Däremot så vill vi upplysa om att man alltid har rätt att överklaga sitt beslut. En överklagan ska inkomma senast tre veckor efter det att man tagit del av beslutet. Ens socialsekreterare skall på begäran hjälpa en med att sammanställa sin överklagan om man inte själv vet hur man ska gå tillväga.

Om din pojkväns inkomster inte räcker för att täcka de utgifter som finns så har han rätt att ansöka om försörjningsstöd efter det att avslagsperioden har gått ut. Eftersom att han tidigare ansökt om försörjningsstöd så känner han säkert till att försörjningsstödet är det yttersta skyddsnätet och utgår bara som komplement till övriga socialförsäkringar. Det är den enskildes ansvar att man uttömt samtliga andra möjligheter till sin försörjning. Exempelvis ska samtliga andra bidrag man skulle kunna vara berättigad vara ansökta om. Om din pojkvän ännu inte har gjort en adressändring så bör han därför göra det för att vidare kunna ansöka om bostadsbidrag. Den uträkning man kan göra på försäkringskassans hemsida är endast preliminär och generellt krävs att man inkommer med ett beslut angående bostadsbidrag till socialtjänsten då man lämnar in en ansökan om försörjningsstöd.

Vi hoppas att vårt svar har klargjort något. Vidare hoppas vi att din pojkväns praktik leder till jobb så småningom! Om du eller han har några fler frågor så är ni välkomna att återigen kontakta oss.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter