Ekonomisk Hjälp Samt Bostads Fråga

Hej.

Jag sitter i en jätte jobbig situation där jag inte vet hur jag ska kunna lösa det.

Jag har just nu sjukpension på 6500kr/mån
Den går ut i Maj månad detta år men en förnyad ansökan kommer att snarast skickas in.
Men behandligstiden kommer att vara kring 4-5 månader och det är där mitt problem börjar...

Jag bor som inneboende efter att ha vart vräkt pga strukturella problem från Försäkringskassan som missade att betala ut mina pengar under flera månader, alltså inget missbruks problem!
Detta uppmärksammades senare även i media då även 60.000 andra människor drabbades.
Jag tvingades sedan att vara hemlös, helt utan tillgång till sovplats och tvingades sova i trappuppgångar under en kall vinter, senare på kvinnohärbärge.

Jag gick till Soc och bad om att få hjälp men det gick inte då jag hade sjukpension löd svaret trots att jag förklarade att mina utbetalningar uteblivet.
Just i denna period försvann min son ifrån mig, jag förlorade hela mitt hem, mitt liv, både möbler,kläder och min katt.

Jag tvingades att flytta ifrån min hemstad ner till Malmö som inneboende.
Dessvärre hade jag inte tur med det inneboende kontraktet då hon som hyrde lägenheten hade sagt upp den utan att varse mig om detta så att efter ca 5månader tvingades jag hastigt och olustigt att flytta upp till Upplands Väsby på nytt som inneboende.

Just nu bor jag som inneboende uppe i Upplands Väsby och förhållandena är ohållbara i längden då jag finner det extremt jobbigt att behöva bo trångt ihop med en främlin då jag inte oftast inte mår bra.

Därför undrar jag om jag har någon möjlighet att få hjälp av er med ev ekkonomisk hjälp under behandlings tiden från Fsk, få hjälp med att få en bostad då det verkar jättesvrt om man har en betalnings anmärkning.

Jag vill nämligen så gärna få flytta tillbaka till Malmö, där fann jag mig lite själsro för ett kort ögonblick.

Mvh

Gäst

Kommentarer

Hej

Det du har gått igenom låter mycket påfrestande och vi kan förstå att känns jobbigt och tungt. Att gå från att ha haft ett eget hem till att tvingas sova på gatan och därtill förlora det du håller kärt låter oerhört tufft. Att du trots allt som hände ordnade ett nytt boende vid upprepade tillfällen visar att du inte ger upp i första taget. Du kämpar vidare och gör helt rätt i att höra dig för hur du kan förändra den situation som du befinner dig i.

Det du får från Försäkringskassan är sjukersättning vilket tidigare kallades förtidspension.
Då du i dagsläget bor i Upplands Väsby så är det dit du ska vända dig om du har behov att söka försörjningsstöd eller ekonomiskt bistånd som det också kallas.

Om du inte har tillräckliga medel att försörja dig själv så kan du ansöka om försörjningsstöd. Detta gör du genom att kontakta mottagningen för ekonomiskt bistånd genom kommunens växel på 08-590 970 00 eller mottagningens direktnummer 08-590 972 00. Telefontider är måndag och tisdag kl. 8.30-11.00 samt torsdag och fredag kl. 8.30-11.00.

Ekonomiskt bistånd är behovsprövat och en utredning kommer därför att göras kring ditt behov av bistånd. Mer information om ekonomiskt bistånd kan du få under nedanstående länk:

http://www.upplandsvasby.se/Toppmeny/Kommunen/Enheter/Vasby-Valfard/Indi...

Det är bra att vara ute i god tid och du kan med fördel kontakta socialtjänsten i kommunen för att redan nu förhöra dig om vilka krav som kan komma att ställas för att du ska vara berättigad ekonomiskt bistånd. Det är jättebra att du lämnar in en ansökan om fortsatt sjukersättning snarast då det precis som du skriver kan ta lite tid innan du får ett beslut.

Som du redan fått erfara så är bostadsmarknaden i Malmö mycket hårt ansträngd och att få hjälp med lägenhet via socialtjänsten i Malmö är mycket svårt och ges endast i mycket särskilda fall till barnfamiljer.

Ett tips är att kontakta Upplands Väsbys kommun och fråga om de har någon som arbetar speciellt med boendefrågor och som kan ge dig stöd i sökandet av bostad i Malmö eller i övriga Sverige. Du kan även gå in på nedanstående länk där du kan söka efter bostäder i stora delar av Sverige:

http://www.jagvillhabostad.nu/

Hoppas att du fått svar på din fråga och att du snart hittar ett eget boende.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter