Stöd För Att Komma Igång

En flicka har precis flyttat hem till sina föräldrar i Sverige efter att ha förlorat sin sambo i en olycka i ett europeiskt land. Hon är svensk medborgare och flyttade utomlands strax efter gymnasiet. Där har hon klarat sig utmärkt själv, prövat på olika jobb men de senaste 4 åren jobbat på ett och samma jobb.
I samband med olyckan bestämde hennes mor som kom ner för att ta hand om henne och ge henne stöd men pga hon var i så dåligt skick att allt blev så otroligt kaotiskt bestämdes det att hon skulle hem till Sverige. Så lägenheten sas upp i alla hast och tömdes, det packades och magasinerades möbler och allt det praktiska ordnades, hon slutade på sitt jobb eftersom läkarna rekommenderade att hon tog en paus och vilade. I samband med polisförhören och kontakten med sambos föräldrar drabbades hon av en post-traumatisk kollaps och hamnade på psykakuten. Där sa läkarna att hon skulle behöva mycket hjälp av professionella och av anhöriga för att ta sig ur detta. Det fanns verkligen inte en möjlighet för henne att stanna kvar i det landet just då. Väl i Sverige kontaktades MAS-psykakuten men de vägrade att ta hand om flickan trots remissen. De ansåg att hon "såg ut att må bra". Hon fick istället en kurator på vårdentralen som inte gav någon hjälp alls. Hon borde enligt psykiatrikern anmälas för att inte ha remitterat flickan till en professionell. Under tiden försökte flickan och hennes familj ordna någon sorts framtid och tillvaro. Hon försökte få a-kassa i Sverige då hon jobbat och betalat alla sociala försäkringar i det andra landet som tillhör EU under flera år. I all uppståndelse som kommer efter en olycka och allt det praktiska kring döden som ska ordnas ägnades inte en tanke åt pappers och arbetsformaliteter utan fokus las på att tömma läg och avsluta livet i det främmande landet så snabbt som möjligt för att kunna resa hem och starta sorgbearbetningen. Flickan tänkte inte på att skriva under en uppsägelse på sitt jobb och de ville hon skulle komma och jobba så snabt som möjligt. Hon tänkte inte heller på alla viktiga papper som månadslöne spec eller andra sådna papper som finns i ett hem och som blev kvar eller slarvades bort i all hast. Hon anmälde sig som arbestsökande ganska tidigt men på arbetsförmedlingen är det ingen som lyckas hjälpa henne med det hon kanske har rätt till så hon har förlorat all rätt till ekonomisk ersättning. Hennes gamla arbestgivare vill inte heller hjälpa med kopior på gamla lönebesked pga de tror att de kommer att behöva betala något bidrag, skadestånd eller så. Ingen förstår varför de inte vill och hur systemet fungerar i det fallet mellan EU-länder. För att ha något att sysselsätta sig med började hon på Komvux, att läsa upp sina betyg och för att komma ut i ett mer vanligt liv. Nu får hon bidragsdelen av CSN,en liten peng som räcker till böcker och läkarbesök. Hennes planer om framtiden är små och svåra, difusa, men lite i taget gör hon framsteg. Men drömmen på ett eget litet krypin förblir en dröm. Det är svårt att bo i en trea med två småsyskon och en hund, plus mamma och pappa. Det finns aldrig lugn och ro. Och det finns inte en chans att betala för sig och hjälpa till. Far jobbar heltid men mor är mammaledig med den lägsta föräldrapenningen.
Till råga på allt blev flickan och hennes vän överfallna av ett gäng kriminella, det drabbade henne extra hårt och livet blir tungt igen. Hon är rädd nu även mitt på dagen, på skolan eller så fort hon ser ett större gäng ungdomar.
Flickan går nu hos en riktig bra pskiatriker som kallar hennes tillstånd för post-traumatisk stress med panikångest- attacker. Hon borde ha fått hjälp med detsamma hon kom i landet och de här månaderna utan professionell hjälp gör att den helande processen tar ännu längre tid och mer krafter.

Frågan är, baserat på det jag berättat nu, skulle det finnas en möjlighet att hon fick hjälp att komma på fötterna och påbörja ett nytt liv i Sverige nära sin familj? Familjen har verkligen ställt upp för henne hitills och vill ha henne nära men det blir svårare och svårare att klara av det ekonomiska i hemmet och det är förnedrande för en så drifitg flicka som klarat sig så bra i ett helt främmande land, fixat jobb och allt att plötsligt tom fråga om fickpengar.
Finns det en möjlighet? i så fall hur går man tillväga?
Jag är mcyket tacksam för ett svar av er soctanter och ointresserad av andra inlägg eller kommentarer av helt okunniga på det jag just skrivit.
MVH/

Gäst
2011-03-15 16:06

Hej

Vi har valt att moderera ditt inlägg något av sekretesskäl.

När man förlorar någon närstående så vänds hela ens tillvaro uppochner precis som du beskriver det. Det är svårt och ibland omöjligt att fungera som vanligt och sorgen och chocken tar över. Det du beskriver är en driftig, framåt och stark ung kvinna som har råkat ut för något fruktansvärt. Du beskriver också hennes otroliga vilja att sakta men säkert ta sig vidare i livet och inte ge upp. Att hon har folk runtomkring henne som bryr sig visar inte minst ditt inlägg på.

Vi förstår på ditt inlägg att kvinnan inte varit nöjd med den vård och det bemötande som hon fått i samband med att hon återvände till Sverige. Som patient eller anhörig så kan man klaga på eller anmäla fel eller brister i vården. Mer om detta kan man läsa under nedanstående länk:

https://www.socialstyrelsen.se/klagapavarden

Du skriver att kvinnan har börja studera. Som studerande så räknas man som självförsörjande och man har förutom bidragsdelen även möjlighet att ansöka om studielån. Man kan kontakta CSN (Centrala studiestödsnämnden) på telefonnummer 0771- 276 000 måndag till fredag 08.00 – 16.30 eller surfa in på deras hemsida för mer information:

https://www.csn.se

När det gäller boende så är det tyvärr så att Malmös bostadsmarknad är väldigt ansträngd. Ett tips är att ställa sig i Malmös bostadskö för att i framtiden ha en så bra utgångspunkt som möjligt. Skriver in sig gör man på boplatssyds hemsida:

https://www.boplatssyd.se/Pages/Start.aspx

Utöver bostadskön finns möjligheten att ringa runt eller besöka mindre hyresvärdar i Malmö. Dessa kan man leta upp i telefonkatalogen. Vidare kan man se sig om efter andrahandslägenheter under tiden man köar till ett eget förstahandskontrakt. På nedanstående länk rekommenderar vi att man kontinuerligt kollar utbudet då annonseringen av andrahandslägenheter är relativt stor:

www.blocket.se

Ett annat tips i bostadsletandet är att titta på Malmö högskolas hemsida. Där finns en anslagstavla där man annonserar om lägenheter och inneboendekontrakt. En del annonser vänder sig endast till studenter medan andra vänder sig till vem som helst. Sidan finner du på:

https://www.mah.se/Ar-student/Anslagstavla/Bostad-Accomodation

Man kan även gå in på nedanstående länk för att få fler tips på vart man kan söka bostad:

www.jagvillhabostad.nu

Om hon hittar ett eget boende kan hon också ha rätt till bostadsbidrag från Försäkringskassan. För att få mer information om bostadsbidrag samt göra en provberäkning, se länken nedan:

https://www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/hjalp_hyran

Att utsättas för brott och andra integritetskränkande handlingar kan sätta djupa spår. I Malmö finns det något som heter stödcentrum som erbjuder brottsofferstöd. Här kan man vara anonym och det kostar ingenting. Man behöver heller inte ha anmält brott för att få hjälp. Till stödcentrum kan man vända sig om man har blivit utsatt för misshandel eller andra typer av integritetskränkande brott. På stödcentrum har man möjlighet att få råd och stöd i individuella samtal. För att läsa mer om detta gå in på länken nedan:

https://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Vald--overgrepp/S…

Om ens inkomster inte räcker för att täcka de utgifter man har och man har gjort allt som står i ens makt för att försörja sig själv så kan man pröva sin rätt till försörjningsstöd. Generellt betalar socialtjänsten inte ut försörjningsstöd vid studier. En ansökan om försörjningsstöd ges däremot alltid en individuell bedömning. För att få sin ansökan prövad så kan man vända sig till försörjningsenheten i ens stadsdel. Man kommer i kontakt med dem på något av nedanstående nummer:

Centrum Tel: 040 34 58 70
Husie Tel: 040 34 62 00
Fosie Tel: 040 34 57 00
Hyllie Tel: 040 34 57 76
Limhamn - Bunkeflo Tel: 040 34 63 35
Kirseberg Tel: 040 34 60 66
Oxie Tel: 040 34 38 48
Rosengård Tel: 040 34 56 71
Södra innerstaden Tel: 040 34 54 94
Västra innerstaden Tel: 040 34 49 00

Det är först när den individuella ansökan inkommer till socialtjänsten som man kan göra en utredning och fatta ett beslut.

Tänk på att om man fått avslag på sin ansökan eller på en del av den så finns det möjlighet att överklaga detta beslut. Ens socialsekreterare skall på begäran hjälpa en med att sammanställa överklagan om man inte själv vet hur man ska gå tillväga. En överklagan ska inkomma senast tre veckor efter det att man fått ta del av beslutet.

Vi hoppas att våra svar har varit till någon hjälp. Har du eller hon några fler frågor så är ni välkomna åter.

Vänligen

Soctanterna