Hjälp?

Hej. Jag bor ihop med min pojkvän, och nu funkar det inte längre, jag villl inte vara tillsammans, jag har inte råd med egen lägenhet, så jag undrar man kan få hjälp av någon? jag tar studenten till sommaren och då ska det lösa sig med pengar.

Gäst

Kommentarer

Hej

Vi kan förstå att det inte är enkelt att bo ihop med någon som man inte längre vill vara tillsammans med. Tyvärr finns det heller inga enkla lösningar på boenden. Däremot har du möjlighet att göra upp en plan till sommaren.

Du skriver inte i ditt inlägg hur gammal du är utan bara att du fortfarande studerar på gymnasienivå.
Om det är så att du är under 21 år så är dina föräldrar fortfarande försörjningsskyldiga gentemot dig och kommer att vara det till dess att du avslutar dina gymnasiestudier. Försörjningsskyldigheten innebär också att de ska se till att du har någonstans att bo. Detta kan innebära att du får flytta hem till dina föräldrar eller att de bekostar ett eget boende åt dig.

För att försörjningsskyldigheten ska gälla krävs att dina föräldrar har möjlighet att försörja dig. I vissa fall, när föräldrarna inte har möjlighet att försörja den minderåriga, så kan bistånd utgå efter att en utredning har gjorts avseende föräldrarnas försörjningskapacitet. Är det så att dina föräldrar inte har möjlighet att försörja dig så hör av dig till de som arbetar med ekonomiskt bistånd i din stadsdel för att diskutera din situation. Nummer till de olika stadsdelarna finner du nedan:

Centrum Tel: 040 34 58 70
Husie Tel: 040 34 62 00
Fosie Tel: 040 34 57 00
Hyllie Tel: 040 34 57 76
Limhamn - Bunkeflo Tel: 040 34 63 35
Kirseberg Tel: 040 34 60 66
Oxie Tel: 040 34 38 48
Rosengård Tel: 040 34 56 71
Södra innerstaden Tel: 040 34 54 51
Västra innerstaden Tel: 040 34 49 00

Till sommaren tar du studenten. Om du inte redan nu har funderat över sommarjobb så rekommenderar vi dig att göra det så snart som möjligt. Kanske har du tidigare erfarenheter eller kontakter som du kan använda dig av i jobbletandet? På arbetsförmedlingens hemsida finns information, lediga jobb och tips för dig som söker sommarjobb:

http://www.arbetsfor...sommarjobb.html

Vi vet inte vad du har för planer inför hösten. Kanske ska du läsa vidare på universitet eller högskola eller också kanske du planerar att börja jobba. Oavsett vad du har för planer så är det en god idé att redan nu, om du inte redan gjort det, skriva in din på Boplatssyd och ställa dig i deras bostadskö. Detta för att du framöver ska få ett så bra utgångsläge som möjligt till deras utbud av hyreslägenheter. Skriver in sig gör man på deras hemsida:

http://www.boplatssy...ages/Start.aspx
Att bo tillsammans med någon när förhållandet tagit slut är såklart inte roligt men den bästa lösningen för tillfället kanske är att du bor kvar till dess att du hittar något annat som du har möjlighet att själv bekosta på sikt. Som det ser ut i nuläget är ju dina föräldrar skyldiga att se till att du har någonstans att bo till dess att du avslutar dina gymnasiestudier.

Det vi kan tipsa om i bostadsletandet framöver är att ringa runt till mindre hyresvärdar i Malmö. Dessa kan man hitta i telefonkatalogen. Ett annat tips är att titta på blocket. De har ett stort utbud av andrahandslägenheter och inneboendekontrakt och så vidare. Du hittar dessa på deras hemsida:

http://www.blocket.se/

Ett sista tips i bostadsletandet är att ta en titt på Malmö Högskolas hemsida. Där finns det en anslagstavla där man annonserar om lägenheter och inneboendekontrakt. En del annonser vänder sig endast till studenter medan andra vänder sig till vem som helst. Denna sida finner du på:

http://www.mah.se/Ar...d-Accomodation/

Att socialtjänsten går in och hjälper till med boende är mycket sällsynt i dagsläget. Du är självklart välkommen att höra av dig till de som arbetar inom socialtjänsten med dessa frågor för att se om de på något vis kan hjälpa dig med din bostadssituation. Du kommer enklast i kontakt med dessa genom att ringa till Malmö Stads växel på telefonnummer 040 – 34 10 00 och be dem koppla dig till de ansvariga för bostadsfrågorna inom den stadsdel som du för tillfället bor i.

Hoppas att du har fått svar på din fråga. Du är välkommen tillbaka om du har fler frågor eller tankar.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter