Svensk Medborgare I Usa

Hej!

Although I do speak Swedish, after 16 years of living away from Sweden, it's a little rusty, but you can reply in Swedish, no problem.

I haven't lived in Malmo since I graduated from school in 1995. I've been living in the States, and am now thinking about moving back to Sweden. I have family and friends there, but I would like to know how to go about to get an apartment, first, and also a job. I wouldn't want to stay with family too long, as it's really crowded in their small apartments anyway. I've been told the living situation is a little hard right now, and it could take up to a year to get a place... how can I do it, if I need a place to live within weeks of arriving?

I was also wondering about social help. One of my friends is a social worker and she said there are rights I could have and help, but that she doesn't really know how it applies to me not having lived in Sweden for so long.

I would enormously appreciate your help in this matter, and any way you could point the way for me as to where I could get the information.

Thanks!!!

Gäst

Kommentarer

Hej

Vi har valt att svara på ditt inlägg på svenska eftersom du skriver att du förstår språket men också för att den information som vi lämnar ska bli så korrekt som möjligt.

Att du är ute i god tid och planerar för hur du ska kunna skaffa jobb och bostad ökar dina chanser avsevärt.

För att få hjälp med jobbsökande rekommenderar vi dig att gå in på arbetsförmedlingens hemsida:

http://www.arbetsformedlingen.se

Det finns därtill en uppsjö av olika rekryteringsföretag på internet, bland annat Manpower, Poolia och Monster.

Utöver detta så rekommenderar vi att man sprider ut till vänner och bekanta att man söker jobb eftersom arbeten liksom bostäder ofta förmedlas på detta sätt.

Precis som du skriver så är bostadsmarknaden i Malmö väldigt ansträngd och att hitta ett eget boende är ingen lätt uppgift. Det måste ändå kännas skönt att du kan bo hos släkt och vänner den första tiden. Om du ändå behöver hitta någon annanstans att bo för en kortare period så finns det ett flertal billigare hotell och vandrarhem i Malmö som du kan hitta via olika sökmotorer på internet.

Om du inte redan står i bostadskön i Malmö så är det en bra idé att ställa sig i den. Ju tidigare man gör detta desto bättre utgångsläge har man sedan i framtiden för att hitta ett eget boende. Detta gör man på Boplatssyds hemsida:

http://www.boplatssyd.se

Utöver detta rekommenderar vi också att man söker lägenheter eller andra former av boende genom exempelvis blocket som man hittar på:

http://www.blocket.se

De är i dagsläget den nättjänsten med det absolut största utbudet av annonser om andrahandsuthyrning, inneboendekontrakt och så vidare. Du kan även ta en titt på Malmö Högskolas hemsida. Där finns det en anslagstavla där det ofta annonseras om lägenheter och inneboendekontrakt. Man uppmuntras att skriva på engelska när man annonserar efter bostad här så att alla studenter kan läsa annonsen. Denna sida finner du på:

http://www.mah.se/Ar-student/Anslagstavla/Bostad-Accomodation/

I Malmö finns det även många mindre hyresvärdar. Dessa kan man titta efter i telefonkatalogen och sedan ringa runt till. Ett annat tips är att sprida ut till vänner och bekanta att du letar efter nytt boende. Många gånger förmedlas bostäder genom kontakter.

Att få hjälp med lägenhet via socialtjänsten i Malmö är mycket svårt och ges endast i mycket särskilda fall till barnfamiljer. Socialtjänsten kan enbart tillgodose det akuta behovet av tak över huvud och är enbart ett stöd för de personer som praktiskt taget bor på gatan. Detta akuta stöd kan mycket väl innebära en säng på ett härbärge för natten.

Ekonomiskt bistånd är tänkt att fungera som ett sista skyddsnät för den som har tillfälliga ekonomiska problem. För att ha rätt till försörjningsstöd eller ekonomiskt bistånd som det också kallas så ska man ha gjort allt man har kunnat för att bidra till sin egen försörjning. Alla har rätt att ansöka om försörjningsstöd och när en ansökan kommer in till socialtjänsten öppnas det upp en utredning som alltid leder fram till ett beslut. Beslutet grundar sig bland annat på den uträkning man har gjort av den sökandes inkomster, tillgångar och utgifter samt vad personen har gjort för att bidra till sin egen försörjning.

Eftersom du planerar att flytta till Sverige efter en längre tid utomlands så behöver du ha planerat för hur du ska försörja dig själv när du kommer hit.

Hoppas att du genom detta svar fått lite tips för hur du skall gå vidare. Lycka till med både jobb- och bostadsletande.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter