Studerande Och Arbetslös - Sambo

Hej!

Jag har en fråga om ekonomi!

Jag är studerande, jag har sommarjobb som börjar i slutet av juni, 40tim/veckan vilket innebär att jag får mina första lön 27/7 och sista 27/8. Jag får CSN-bidrag på ca 4000kr i maj 25/5 som ska vara vecka 21-22, därefter har jag inga pengar.

Fråga:Har jag möjlighet att söka bistånd för resterande veckor alltså v. 23-24 då jag inte arbetar? Har sökt sommarjobb och kan redovisa detta. OCH Juni månad då jag inte har något alls att betala mina räkningar med, eller kan man få något av detta och sen bli återbetalningsskyldig? Jag anser att jag har gjort allt för att skaffa pengar, och har lyckats att få ett sommarjobb, men får pengarna sent och kan inte arbeta mer än vad jag redan kommer att göra.

Min andra fråga; Jag bor med min pojkvän, han äger en bostadsrätt och en bil, men har inget arbete, han kan dock redovisa sökta arbeten.Vi bor tillsammans i en hyreslägenhet, han hyr ut sin bostadsrätt där han går lite plus varje månad. Det är hans enda inkomst under varje månad.

Antar att man räknar oss som ett gemensamt hushåll vilket innebär att vi är försörjningsskyldiga för varandra?
Måste min sambo sälja sina saker? Kan jag få pengar ändå? (efter idividuell bedömning så klart) Eller är det helt kört för mig pga att han kan sälja saker?

STORT tack för svar!
Vet att många studenter har problem med detta!

Tack!
Mvh
Josefine

Anonym
2011-03-22 21:22

Hej

Det märks att du har ansträngt dig för att få ihop ekonomin framöver och det verkar som om du är bra på att planera. Att du förhör dig om vad som gäller är också en del i den ekonomiska planeringen och vi ska försöka besvara dina frågor.

Pengarna från CSN, ska precis som du skriver, täcka dina utgifter ända fram till dess att dina studier avslutas för terminen. Då man inte studerar förväntas man ha planerat för hur man ska kunna försörja sig över sommaren. Som exempelvis genom att sommarjobba såsom du ska göra.

Att ansöka om försörjningsstöd från socialtjänsten ses som ett sista skyddsnät när alla andra vägar till försörjning är prövade. För att besvara din första fråga kring om du hade kunnat söka bistånd från socialtjänsten för de veckor du saknar inkomst, efter att du gjort allt vad du kan för att bidra till din egen försörjning, så är svaret ja. Man kan alltid pröva sin rätt till ekonomiskt bistånd och alla ansökningar bedöms individuellt men förmodligen hade det kunnat bli aktuellt med beviljat bistånd mot återbetalning, precis som du skriver. Detta eftersom du vet att du har löner som ska utbetalas längre fram.

Då vi läser andra delen av ditt inlägg så får vi reda på lite mer om din situation. Du skriver att du är sambo med din pojkvän. Detta innebär, precis som du skriver, att ni räknas som försörjningsskyldiga gentemot varandra vid en ansökan om ekonomiskt bistånd, vilket betyder att ni ska lämna in en gemensam ansökan. I denna ansökan ska såväl dina som din sambos inkomster och utgifter redovisas och ni ska båda ha gjort allt ni kan för att kunna försörja er själva. Generellt sätt utgår inte ekonomiskt bistånd om man har realiserbara tillgångar som bil och bostadsrätt men varje ansökan prövas individuellt.

Vi rekommenderar dig att ta kontakt med de som arbetar med ekonomiskt bistånd i din stadsdel för att göra en ansökan och få den prövad.

För att få ekonomiskt bistånd krävs att man ligger under den så kallade riksnormen som fastställs varje år av regeringen. För att läsa mer om riksnormen och vilka boendekostnader som räknas som godtagbara kan du gå in på nedanstående länk:

https://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Nar-pengarna-inte…

En förstagångsansökan gör man genom att ta kontakt med socialtjänsten i sin stadsdel. För att komma i kontakt med de som arbetar med försörjningsstöd så kan du ringa till något av nedanstående nummer beroende på vilken stadsdel som ni tillhör.

Centrum Tel: 040 34 58 70
Husie Tel: 040 34 62 00
Fosie Tel: 040 34 57 00
Hyllie Tel: 040 34 57 76
Limhamn - Bunkeflo Tel: 040 34 63 35
Kirseberg Tel: 040 34 60 66
Oxie Tel: 040 34 38 48
Rosengård Tel: 040 34 56 71
Södra innerstaden Tel: 040 34 54 94
Västra innerstaden Tel: 040 34 49 00

När en ansökan kommer in till socialtjänsten öppnas det upp en utredning som alltid leder fram till ett beslut. Beslutet grundar sig bland annat på den uträkning man har gjort av sökandens inkomster, tillgångar och utgifter. Om man får avslag på sin ansökan så har man rätt att överklaga beslutet. Er socialsekreterare skall på begäran hjälpa er med att sammanställa er överklagan om ni inte själva vet hur ni ska gå tillväga.

Hoppas att vi har besvarat dina frågor! Återkom gärna om du har fler funderingar.

Vänligen

Soctanterna