Läsa In Gymnasiekompetens Efter Lång Tids Sjukdom - Rätt Till Ekonomiskt Stöd?

Hej!

Jag är en 20-årig tjej som tvingades hoppa av gymnasiet vid 16-års ålder p.g.a. en svår psykisk sjukdom som jag sedan dess har gått i terapi för. Jag blev sjukskriven efter att ha fyllt 18, i samma veva då jag fick min diagnos fastställd. Jag har fått försörjningsstöd från kommunen på 4300 per mån varav 1000 gått till "inneboendehyra" för mitt rum hos föräldern som jag fortfarande bor hemma hos. Nu tror jag att jag är redo att läsa in gymnasiekompetensen igen för att komma vidare i livet och för att så småningom kunna läsa på högskola/universitet.

Så, till min fråga:
När jag nu ska börja studera till hösten (folkhögskola på 3 år) undrar jag om jag överhuvudtaget har någon rätt till fortsatt ekonomiskt stöd, och i sådana fall vilket? I vanliga fall är det ju studielån som gäller vid min ålder men med tanke på att mitt avhopp/uppehåll från gymnasiet berodde på sjukdom som obehandlad gjorde det omöjligt för mig att fortsätta studera känns det inte rätt att jag ska behöva ta studielån för att kunna läsa in gymnasiekompetensen. Jag kommer ju inte vidare utan den.

Finns det något bidrag/ekonomiskt stöd som jag skulle kunna söka? Jag har letat runt på Försäkringskassans samt Socialstyrelsens hemsidor utan någon vidare framgång.

Tacksam för svar!

Magda

Kommentarer

Hej

Det låter som att du haft det väldigt tufft trots din unga ålder. Att du kämpar och vill komma vidare framgår av ditt inlägg och din plan att läsa in din gymnasiekompetens är en bra väg att gå.

Du har möjlighet att ansöka om studiemedel för dina studier från och med höstterminen det år du fyller 20 år. Om du inte vill ta studielån så kan du välja att endast ta bidragsdelen och behöver således inte betala tillbaka några pengar till CSN (Centrala studiestödsnämnden). Om du vill ha mer information om vad som gäller för studier på gymnasienivå så kan du gå in på länken nedan:

https://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiemedel

Det kan också vara bra att veta att dina föräldrar är försörjningsskyldiga för dig tills att du fyller 21 år, förutsatt att du studerar på gymnasienivå.

Det finns möjlighet att söka olika stipendier och bidrag via Länsstyrelsernas gemensamma stiftelsedatabas. Mer information om detta kan du få under länken nedan:

https://www3.lansstyrelsen.se/lst/sv/amnen/Stiftelser/stiftelsedatabas.htm

Du kan självklart även diskutera din situation med din handläggare.

Lycka till och välkommen åter om du har några fler frågor.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter