Arbetssökande - Bo Tillsammans?

Min flickvän har försörjningsstöd, den summan räcker till att betala hyran på hennes lägenhet (hon får dock inget bostadsbidrag, de anser att hon inte har tillräckligt sociala skäl för det). Soc vet om lägenheten och att hon bor själv i den. Nu är det så att hon och jag vill bo tillsammans. Ingen av oss har dock inkomst, båda är arbetssökande och har jobbcoach, så vi försöker båda hitta jobb. Till hösten ska jag plugga på komvux, bara på 25%, så jag kommer inte klara mig på CSN. Om jag ansöker om försörjningsstöd, får det, och flyttar in hos min flickvän och vi gemensamt delar på ekonomin, är det lagligt eller olagligt? Måste vi då ansöka försörjningsstöd/bostadsbidrag som sambos?

I nuläget bor jag i en liten lägenhet som mina föräldrar betalar, jag vill inte göra det alls, jag vill bryta kontakten helt med mina föräldrar. Min nuvarande handläggare på soc,och 2 av mina gamla, + psykolog och doktorer kan intyga hur mina föräldrar slagit mig under hela min uppväxt och kränkt mig psykiskt. Jag är snart 20, trots det slog min pappa mig senast för några månader sedan, ingen förändring alltså. Bott i fosterhem de senaste 5 åren, i lägenhet det sista halvåret. Det mina föräldrar gör nu är att jag får inte tillräckligt med pengar för mat, och de hotar mig konstant med att sluta betala lägenheten och tvinga mig flytta hem till dem. Min handläggare vet detta och är villig att hjälpa mig styrka detta när jag söker försörjningsstöd. Både jag och min flickvän fyller 20 under hösten.

Är det alltså lagligt att jag och min flickvän bor tillsammans med försörjningsstöd (om inte jag skulle få bostadsbidrag dvs), eller måste vi då söka som sambos? Och skulle det gå igenom, som sambos, eftersom min flickvän inte har tillräckligt sociala skäl för bostadsbidrag, men att möjligheten finns att jag har det, vad tror du/ni? Jag vill inte göra något som är ekonomiskt olagligt.

gäst
2011-07-06 00:13

Hej

Det du berättar om din bakgrund och om att dina föräldrar har misshandlat dig låter otroligt jobbigt och vi förstår att du inte längre vill vara ekonomiskt beroende av dem. Att du tagit steget och undersöker vilka rättigheter och möjligheter som du har är ett steg i rätt riktning. Det vi vill rekommendera dig att göra är att kontakta de som arbetar med försörjningsstöd i din stadsdel för att förhöra dig om vad som gäller för just din/er situation.

Att utsättas för misshandel kan sätta djupa spår och det är viktigt att man får bearbeta det som hänt. I Malmö stad finns det något som heter Stödcentrum. Här erbjuds stöd till brottsoffer i och man kan få hjälp i form av samtalsstöd, krisbearbetning, rådgivning, polisanmälan m.m. Du kan vara anonym och det kostar inget. Du behöver inte ha gjort polisanmälan för att få brottsofferstöd.

https://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Vald--overgrepp/S…

Som du säkert redan vet så är det brottsligt och slå en annan person och om du vill göra en polisanmälan så kan du kontakta polisen på telefonnummer 114 14. Är brottet pågående så ska man ringa 112. Mer information om hur en anmälan går till kan du få via nedanstående länk:

https://www.polisen.se/sv/Utsatt-for-brott/Gor-en-anmalan

Du skriver att din flickvän inte får bostadsbidrag. Bostadsbidrag är ett bidrag som man kan få från Försäkringskassan och har inget med socialtjänsten att göra. Om man är mellan 18-29 år och har låga inkomster så kan man ha rätt till bostadsbidrag. På länken nedan kan ni läsa mer om detta.

https://www.forsakringskassan.se/irj/go/km/docs/fk_publishing/Dokument/P…

Eftersom sammanboende är försörjningsskyldiga mot varandra så ansöker man gemensamt om såväl bostadsbidrag som försörjningsstöd. Man har själv rätt att välja om man vill bo tillsammans eller inte om man är vuxen. Däremot så kan reglerna se annorlunda ut om man är sammanboende än om man är ensamboende om man söker vissa typer av bidrag.

Om man står utan medel och har gjort allt man kan för att bidra till sin egen försörjning så kan man ha rätt till försörjningsstöd eller ekonomiskt bistånd. Socialtjänsten gör alltid en individuell bedömning av den biståndssökandes behov och förmåga. Man har dock alltid rätt att ansöka om försörjningsstöd. Om man är under 21 år och fortfarande studerar på grundläggande nivå, dvs. även gymnasienivå, så är föräldrarna generellt sett försörjningsskyldiga gentemot sitt barn.

Som sökande ska man ha gjort allt för att kunna försörja sig själv. Om man står till arbetsmarknadens förfogande så ska man kunna redovisa sökta jobb och om man av någon anledning inte kan arbeta så behöver man exempelvis kunna visa upp sjukintyg från läkare. Man ska även ha sökt andra bidrag eller ersättningar som man kan vara berättigad till, exempelvis bostadsbidrag och arbetslöshetskassa. Om man studerar så har man som regel inte rätt till försörjningsstöd men återigen görs det alltid en individuell bedömning.

För att få ekonomiskt bistånd krävs vidare att man ligger under den så kallade riksnormen som fastställs varje år av regeringen. För att läsa mer om riksnormen och vilka boendekostnader som räknas som godtagbara kan man gå in på nedanstående länk:

https://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Nar-pengarna-inte…

Om man vill göra en provberäkning av sitt försörjningsstöd och få reda på om ens ekonomi ligger över eller under riksnormen så kan man gå in via länken nedan.

https://www.socialstyrelsen.se/ekonomisktbistand/forsorjningsstod/provbe…

En förstagångsansökan om ekonomiskt bistånd gör man genom att ta kontakt med socialtjänsten i den stadsdel som man bor i. För att komma i kontakt med de som arbetar med dessa frågor så ringer man till försörjningsenheten på något av telefonnumren nedan. Om man inte vet vilken stadsdel man tillhör så kan man ringa Malmö stads växel på telefonnummer 040 – 34 10 00 och be dem koppla en vidare.

Centrum Tel: 040 34 58 70
Husie Tel: 040 34 62 00
Fosie Tel: 040 34 57 16
Hyllie Tel: 040 34 57 76
Limhamn - Bunkeflo Tel: 040 34 63 35
Kirseberg Tel: 040 34 60 66
Oxie Tel: 040 34 38 48
Rosengård Tel: 040 34 56 71
Södra innerstaden Tel: 040 34 54 94
Västra innerstaden Tel: 040 34 49 00

När en ansökan kommer in till socialtjänsten öppnas det upp en utredning som i sin tur leder fram till ett beslut. Beslutet grundar sig bland annat på den uträkning handläggaren har gjort av den sökandes inkomster, tillgångar och utgifter. Skulle man få avslag på sin ansökan så har man alltid rätt att överklaga beslutet. Beslutande socialsekreterare skall på begäran hjälpa till med detta.

Hoppas att du har fått svar på dina frågor och du är mer än välkommen åter om du undrar över något mer.

Vänligen

Soctanterna