Skada Från Jobbet

Hej!
Har fått en arbetsskada på jobbet sen november månad. Blev sjukskrivern en månad och kom därefter tillbaka till jobbet. Dock blev jag sjukskriven igen gång på gång. Har hållt på såhär tills idag. Har inte fått någon ersättning heller från Afa-försäkring.

Jag kan inte hålla på att bli sjukskriven hela tiden. Har fått min diagnos som inte riktigt stämmer tror jag, myalgi.

Jag mår varken psykiskt eller fysiskt bra av detta. Jag är 23 år gammal och får ta tramadol. Det känns som om jag tinar bort.

Nu har jag åter igen tagit kontakt med min vårdcentral för en ny tid med min läkare. Vilket alltid dröjer innan jag får träffa henne.

Vad ska jag göra?

Nada
2011-08-05 09:38

Hej,

Vi beklagar att du råkat ut för en skada på jobbet som tvingar dig till sjukskrivningar och att ta mediciner. Du är ung och har hela ditt liv framför dig att bygga upp och nu kanske du måste kämpa med en sjukdom samtidigt. Vi hoppas vi ska kunna klargöra dina rättigheter för dig och vägleda dig i vad du behöver göra.

Vi tycker det låter anmärkningsvärt att du inte fått någon ersättning från din arbetsgivares kollektivförsäkring när det gått så lång tid. Alla kollektivanslutna arbetsgivare ska ha någon form av arbetsskadeförsäkring tecknad för sina anställda. Vi föreslår att du kontaktar personalavdelningen på din arbetsplats och hör hur det kan komma sig. Det kan vara så att din arbetsgivare har tecknat en skadeförsäkring för sina anställda med en annan organisation än Afa.

Du behöver själv också göra en egen ansökan om ersättning från arbetsskadeförsäkringen från Försäkringskassan. Denna arbetsskadeförsäkring är helt separat från den som kollektivanslutna arbetsgivare tecknar med ett försäkringsbolag.

Blanketten har du här i nedanstående länk och skulle inte länken fungera felfritt från din dator finns den också på Försäkringskassans hemsida och heter Blankett 5002 ansökan - ersättning för arbetsskada/personskada:

https://www.forsakrin...ketter/5002.pdf

Din arbetsgivare ska ha gjort en arbetskadeanmälan till Försäkringskassan när din skada hände men det betyder inte att du automatiskt får din ersättning. Det är därför det är viktigt att du själv skickar in ansökan om ersättning från arbetsskadeförsäkringen. Kontakta ditt lokala skyddsombud för att få hjälp och stöd i det här. Han/hon ska kunna ge dig mer praktisk hjälp i den här situationen.

När en anställd skadas på arbetsplatsen ska detta komma till Arbetsmiljöverkets kännedom. Arbetsskador ska enligt lag om möjligt förebyggas på en arbetsplats och det finns en hel del som arbetsgivare kan göra idag. Din arbetsgivare har ett övergripande ansvar för din arbetsmiljö och ska i den mån det går förebygga att arbetsskador uppkommer. Skulle en arbetsskada ändå hända har din arbetsgivare ändå ansvar för att tillsammans med dig göra upp en rehabiliteringsplan för dig så att du kan återkomma till arbete. Vid ett sådant möte kan du själv föreslå alternativa arbetsuppgifter som du tror att du kan klara av. Du har också rätt till att begära hjälpmedel som kan underlätta för dig, exempelvis dörröppnare så att du slipper dra i en massa tunga dörrar innan du kommer till din arbetsplats.

Mer om dina rättigheter som arbetsskadad kan du läsa på:

https://www.forsakrin...r_dig_i_arbetet

Nästa gång du träffar din läkare ska du fråga kring din sjukskrivning och kring den diagnos som din läkare gett dig. Din läkare ska mer utförligt ge dig information kring vad denna sjukdom innebär för dig.

Det är alltså som svar på din fråga flera saker du behöver göra. Det är olika myndigheter som har ansvar för olika område vid en arbetsskada och detta kan kännas ganska förvirrande men för att kunna veta vad som gäller för just dig är det viktigt att du ställer just de frågorna till just den myndigheten som har just det ansvaret:

• Sjukvården har genom din läkare ansvar för den medicinska behandlingen och rehabiliteringen.
Din läkare ska svara på frågor kring din sjukskrivning, din diagnos, din medicin och vad som behövs för att du ska kunna arbeta igen.

• Din arbetsgivare har ansvar för de arbetsinriktade åtgärderna. Här ingår förslag på exempelvis hjälpmedel på arbetsplatsen, andra arbetsuppgifter, andra arbetstider osv. Du har rätt att prova på att arbeta under de nya arbetsförhållandena och efter en bestämd tid göra en uppföljning tillsammans med arbetsgivaren för att se om förslagen hjälpt dig att komma tillbaka till arbetslivet.

• Försäkringskassan har ett övergripande ansvar för att samordna åtgärderna som sjukvård och arbetsgivare kommer fram till. Hos Försäkringskassan ansöker du om ersättningar och eventuella hjälpmedel i hemmet.

Vi hoppas att du inte tycker att detta blir för mycket för dig utan att du står på dig och bevakar dina rättigheter. Fortsätt ställa dina frågor tills du känner att du fått ett tydligt svar. Hör gärna av dig igen om det är något mer du undrar över.

Vänligen

Soctanterna

Gud vad jag är glad för er respons. Jag ska verkligen ta till mig allt ni skrev. Jag ska börja med att kontakta min skyddsombud. Jag hör av mig ifall jag behöver ställa ytterligare flera frågor. Varma hälsningar

Hej igen,

vi är glada att du känner dig hjälpt av detta och att du låter oss få veta det!

Du är välkommen att höra av dig igen när du har fler funderingar

Vänligen

Soctanterna