Ekonomi Vid Praktikplats.

Hej. Jag går nu en arbetsträning via försäkringskassan för att utreda min arbetskapacitet. Det bör säjas att det rör sig om en psykisk diagnos som "straffar ut mig" från den öppna arbetsmarknaden. Utöver det rent mentala och ledsamheten kring detta då jag varit långtidssjukskriven så undrar jag sen om min ekonomi. Tanken är att jag långsamt och säkert ska slussas ut i vad man kan kalla "skyddad verkstad" med ett gammeldags ord. Nu till knäckfrågan: om det kommer att bli praktik eller annat som eg är menat att finansieras av a-kassa, kan man då söka försörjningstöd, om man exemplelvis har en praktikplats som plan för jobb? Jag är också i utredning om sk god man och boendestöd och har tyvärr fått väldigt jobbigt mentalt då jag under närmast hela livet haft ekonomiska problem och mycket skit som till slut resulterade i en skitjobbig långtidssjukskrivning, men nu går jag på arbetsprövning i försäkringskassans regi. Även om detta först blir aktuellt i Januari, så vill jag ha lite trygghet och framförhållning här.

mvh
Jesper

Jesper
2011-08-18 11:28

Hej

Det verkar som om du har haft en lång period som har varit väldigt hård och där du verkligen har fått kämpa för att komma dit där du är idag. Vi blir glada av att höra att du nu klarar av att gå på arbetsprövning och att möjligheten till stöd med god man och boende utreds. Av det du skriver så verkar det som om du har kommit en bra bit på vägen efter en lång och jobbigt sjukskrivning.

Att du redan nu planerar och förhör dig kring vad som gäller angående din framtida ekonomiska situation är en mycket god framförhållning. I det fall det blir aktuellt med exempelvis arbetspraktik och du därmed får viss ersättning från försäkringskassan så kan du pröva din rätt till kompletterande försörjningsstöd från socialtjänsten. Detta om det är så att den ersättning du får inte räcker för att täcka de utgifter du har. Vidare krävs också bland annat att du har ansökt om alla andra övriga ersättningar du skulle kunna vara berättigad till, som exempelvis bostadsbidrag, samt att du gör allt du kan för att kunna försörja dig själv.

Då en ansökan inkommer om försörjningsstöd tittar man på vad den sökande har gjort tidigare månader för att planera för sin framtida försörjning. Då dessa faktorer skiljer sig från person till person så görs alltid en individuell bedömning utifrån de förutsättningar som råder. För att läsa mer om riksnormen samt godtagbara boendekostnader se länken:

https://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Nar-pengarna-inte…

På Socialstyrelsens hemsida kan man göra en provberäkning på om ens ekonomi ligger över eller under riksnormen för försörjningsstöd:

https://www.socialstyrelsen.se/ekonomisktbistand/forsorjningsstod/provbe…

När en ansökan kommer in till socialtjänsten öppnas det upp en utredning som alltid leder fram till ett beslut.

Det är först när den individuella ansökan inkommer till socialtjänsten som man kan göra en utredning och fatta ett beslut.

Skulle man få avslag på sin ansökan så har man alltid rätt att överklaga beslutet. Ens socialsekreterare skall på begäran hjälpa en att sammanställa denna om man inte själv vet hur man skall gå tillväga.

För att komma i kontakt med dem som arbetar med försörjningsstöd i just din stadsdel ring något av nedanstående nummer:

Centrum Tel: 040 34 58 70
Husie Tel: 040 34 62 00
Fosie Tel: 040 34 57 00
Hyllie Tel: 040 34 57 76
Limhamn - Bunkeflo Tel: 040 34 63 35
Kirseberg Tel: 040 34 60 66
Oxie Tel: 040 34 38 48
Rosengård Tel: 040 34 56 71
Södra innerstaden Tel: 040 34 54 94
Västra innerstaden Tel: 040 34 49 00

Hoppas att du har fått svar på din fråga. Om vi behöver förtydliga något eller om du har fler frågor så är du mer än välkommen att åter besöka vårt forum. Vi önskar dig all lycka till med din arbetsträning!

Vänligen

Soctanterna