Min Partner Fick Uppehållstillstånd, Kan Hon Söka Försörjningstöd?

Hejsan

Min partner har fått uppehållstillstånd genom familjeanknyting
Hon kommer nu i oktober. Jag undrar om hon har rätt till försörjningsstöd.Jag kan tänka mig att det första hon måste göra är att läsa sfi då hon bara kan spanska, utan svenska kan hon inte söka jobb.. kan hon ha försörjningsstöd medans hon är på SFI? Eller vad är hennes första steg när hon anländer (alternativ till sfi)?

Jag kom till sverige i feb, och fick försöjningsstöd medans jag sökte jobb, 4 månader, sen fick jag jobb under sommarn och nu i höst pluggar jag så jag tar csn, enbart bidrag ej lån, så jag lever rätt så enkelt för att få bidraget att räka till. Pengarna jag fick medans jag jobbade har jag slösat upp, en del för att betala av till personen som betalade min hemresa, sedan den andra delen för att betala min sambos flygkostnadet för henne resa hit. så jag har 0kr kvar av det.

VI vill absolut ej leva på något bidrag på långsikt, men vi behöver vekrligen hjälp nu i början, båda kan ej leva på ett csn bidrag på 2700 kr.

M
2011-08-26 13:37

Hej

Bra att du förhör dig om vad som gäller innan din partner kommer hit. Det är viktigt att tänka över den ekonomiska situation så att man får en överblick av vad man har att förhålla sig till framöver.

Oavsett om din partner är EU-medborgare eller ej så ska hon, när hon kommer till Sverige, skriva in sig på arbetsförmedlingen. Här kan hon få en handlingsplan upprättat där svenskundervisning kan ingå.

Om man är en icke EU-medborgare som har fått uppehållstillstånd så kan man undersöka möjligheterna till etableringsersättning via arbetsförmedlingen. Etableringsersättning utbetalas via försäkringskassan efter upprättat etableringsplan med arbetsförmedlingen. Läs mer om etableringsersättning via länken nedan:

https://www.forsakrin...f82b5cd98b2da33

Om man är EU-medborgare, vilket vi utifrån ditt inlägg misstänker att din partner är, och flyttar till Sverige så har man inte möjlighet till etableringsersättning. Din partner hänvisas då, precis som vi skrev ovan, till inskrivning på arbetsförmedlingen för att göra upp en handlingsplan där SFI-studier ingår om det finns behov av detta. Därefter hänvisas hon till att söka arbete.

Som samboende par är man försörjningsskyldiga gentemot varandra vilket betyder att man får lämna in en gemensam ansökan om försörjningsstöd hos socialtjänsten. För att pröva sin rätt till försörjningsstöd så krävs att man har gjort allt man kan för att försörja sig själv, bland annat att man står till arbetsmarknadens förfogande vilket är aktuellt i ert fall. Vidare krävs att man sökt alla andra ersättningar man skulle kunna vara berättigad till som exempelvis bostadsbidrag från Försäkringskassan. Se länken nedan:

https://www.forsakrin...j/bostadsbidrag

Generellt utgår inte försörjningsstöd vid studier då behovet anses vara tillgodosett på annat vis genom studiemedel från CSN. Detta innebär att man, istället för att studera, kan behöva ställa sig till arbetsmarknadens förfogande för att försöka bidra till försörjningen av sin sambo.

Om man har uttömt alla möjligheter till att försöka försörja sig själv och ens egna inkomster inte räcker för att täcka de utgifter man har så kan man vända sig till socialtjänsten för att pröva sin rätt till försörjningsstöd. Vid en sådan ansökan kommer man att få redogöra för hur man har planerat för sin försörjning.

För att få fullständig information om vad som krävs för att ha rätt till ekonomiskt bistånd och för att göra en förstagångsansökan så rekommenderar vi dig att ta kontakt med socialtjänsten i din stadsdel, se kontaktuppgifter nedan. Om du inte vet vilken stadsdel du tillhör så går det bra att ringa till Malmö stads växel på telefonnummer 040- 34 10 00.

Centrum Tel: 040 34 58 70
Husie Tel: 040 34 62 00
Fosie Tel: 040 34 57 16
Hyllie Tel: 040 34 57 76
Limhamn - Bunkeflo Tel: 040 34 63 35
Kirseberg Tel: 040 34 60 66
Oxie Tel: 040 34 38 48
Rosengård Tel: 040 34 56 71
Södra innerstaden Tel: 040 34 54 94
Västra innerstaden Tel: 040 34 49 00

När en ansökan kommer in till socialtjänsten öppnas det upp en utredning som alltid leder fram till ett beslut. Beslutet grundar sig bland annat på den uträkning man har gjort av den sökandes inkomster, tillgångar och utgifter.

Man kan alltid överklaga ett beslut som går en emot. Ens socialsekreterare skall på begäran hjälpa en med att sammanställa överklagan om man inte själva vet hur man ska gå tillväga.

Hoppas att du har fått svar på din fråga. Återkom gärna om du undrar något mer!

Vänligen

Soctanterna