Socialbidrag Vid Studier?

Hej! Jag vet att jag själv borde kunna svara på följande fråga, men jag kan inte det...Jag har hört olika om att studenter kan få socialbidrag, medan vissa säger att de inte alls kan få det.

Min situation är den att jag är nu inne på min sista termin på socionomprogrammet och har inte tagit tillräckligt med poäng för att få rätt till csn-studiemedel. Jag har aldrig varit i den här situationen förut. Jag har under senare år utvecklat en svår depression då jag inte längre klarar av det som jag förut kunde. Jag läste 200 % tidigare. Nu det senaste året har jag inte ens klarat av att läsa 100 %. Jag oroar mig för hur jag ska klara mig om en månad när jag inte längre har min sommarjobbslön att leva på. Jag har svårt att klara mina studier. Jag sover mest om dagarna och orkar inte med mycket mer än att klä på mig och sätta mig på tåget till skolan. Jag klarar inte ens av laga mat, diska eller tvätta... Jag har ingen ork. Jag försöker klara nuvarande termin och kan då få csn i mitten av november. Jag har inga pengar för nästa månad. Är det någon mening att jag söker socialbidrag, eller borde jag istället söka sjukbidrag via csn?

Oerhört tacksam för svar!

Effie

Kommentarer

Hej!

Du berättar att du under en längre tid lidit av en svår depression och att detta bidragit till att du haft svårt att ta dina poäng och klara av dina studier. Du beskriver även hur vardagliga sysslor såsom matlagning och disk blir alltför tunga att ta tag i och att endast klarar av det allra nödvändigaste. Samtidigt märks det att du kämpar för att ändå ta dina poäng och kunna fortsätta studera och att du inte är en person som ger upp.

En depression kan många gånger bidra till att man får svårt att se vad det är som egentligen är viktigt och man kan ha svårt att ta tag i just de bitar som kan hjälpa en att må bättre. Många gånger nonchalerar man signaler hos en själv som pekar på att man kanske borde söka hjälp och istället fortsätter man som tidigare. Man kanske också känner sig misslyckad för att man inte har energin att köra på i samma tempo som man är van vid. Mitt i allt det här är det inte ovanligt att den ekonomiska situationen påverkas, vilket i sig kan försvåra situationen.

Vanligtvis enkla saker som att leta upp telefonnummer till ställen dit man kan vända sig för att få hjälp kan plötsligt nästintill kännas övermäktiga. Man behöver också ork och kraft att rent praktiskt ta sig till exempelvis vårcentralen men vi hoppas att du ändå söker hjälp för ditt mående så att du har en chans att må bättre.

Om du inte redan har en läkarkontakt så skulle vi rekommendera dig att ta kontakt med den vårdcentral som du är listad på. Du kan också be att få boka en tid med en psykolog. Nedan finns en länk över de vårdcentraler som finns samt nummer och adress till dessa:

http://www.skane.se/sv/Webbplatser/Primarvarden_Skane/Verksamheter/Vardc...

På en vårdcentral kan du få en professionell samtalskontakt som kan göra en bedömning av ditt psykiska mående och vilket stöd just du behöver.

Du frågar om man som studerande har rätt till försörjningsstöd. Rent generellt så förväntas man försörja sig med studiemedel från CSN (Centrala Studiestödsnämnden) eller på annat sätt, såsom exempelvis extrajobb. Det finns dock undantag och socialtjänsten gör alltid en individuell bedömning av den biståndssökandes behov och förmåga.

Av det du skriver så låter det som att du i nuläget inte kan tillgodogöra dig dina studier på grund av ditt mående. Vi vill uppmana dig att ta kontakt med CSN för att förhöra dig kring möjligheten att få behålla studiemedel under en eventuell sjukskrivning. Du når dem på telefonnummer 0771 – 276 000. Nedan finner du information om vad som gäller när man blir sjuk och inte kan studera:

http://www.csn.se/hogskola/sjuk/nar-du-blir-sjuk

Ett tips, om du känner att det skulle vara skönt att prata med någon om den ekonomiska biten, är att kontakta Budget- och hyresrådgivningen i Malmö som erbjuder kostnadsfri rådgivning till dig som Malmöbo. Hyres- och budgetrådgivningen kan nås via Malmö stads växel på telefonnummer 040-34 10 00. Förutom bokningsbara tider så har de även drop- in på onsdagar mellan 09-16.30 med lunchstängt mellan 12-13. Mer information hittar du nedan:

http://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Nar-pengarna-inte-...

Om du ändå vill ansöka om ekonomiskt bistånd så kan du ta kontakt med socialtjänsten i din stadsdel. För att komma i kontakt med de som arbetar med försörjningsstöd så ringer du till försörjningsenheten på något av telefonnumren nedan:

Centrum Tel: 040 34 58 70
Husie Tel: 040 34 62 00
Fosie Tel: 040 34 57 16
Hyllie Tel: 040 34 57 76
Limhamn - Bunkeflo Tel: 040 34 63 35
Kirseberg Tel: 040 34 60 66
Oxie Tel: 040 34 38 48
Rosengård Tel: 040 34 56 71
Södra innerstaden Tel: 040 34 54 94
Västra innerstaden Tel: 040 34 49 00

Vi hoppas att vi har besvarat din fråga och att du söker och får den hjälp du behöver. Om du har fler frågor så är du mer än välkommen tillbaka.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter