Hur Tar Jag Mig Nu Till Väga? Kan Vi Få Hjälp?

Hej där!

Jag har några (eller en del) frågor att ställa. Vore väldigt tacksam för snabba svar.

Jag är en mamma född -88 med ett barn, född -09. Är född i Malmö och uppväxt här och bodde här fram tills jag blev gravid. Mitt barns pappa bodde i en annan närliggande ort och när jag blev gravid blev det att vi bosatte oss där eftersom tillgången till lägenheter inte var lika begränsad där, som i Malmö. Vi levde tillsammans fram till vårt barn var ca 1 år och separerade då p.ga. att han misshandlade mig. Jag kontaktade polisen och vi separerade från och med den dagen. Eftersom polisen blev inblandade så blev även SOC inblandade för att se så att jag och framförallt mitt barn hade det bra. Utredningen lades ner efter en kort tid och där fanns inget att anmärka på.

Pressen blev dock för stor för mig och jag hamnade i en mörk period. Jag mådde dåligt. Barnets pappa betydde mycket för mig och allt som hände tog mig väldigt hårt. Det var ju faktiskt en person jag älskade och som jag hade barn med. Allting hände så snabbt och allting var över väldigt snabbt. Jag mådde som sagt dåligt, bortsåg från problem. Hade inga pengar till att betala hyra men klarade inte av att lyfta på telefonen och ringa om hjälp hos SOC. Jag slog numret flera gånger men varje gång jag fick ett svar blev jag yr och det knöt sig i magen. Jag valde istället att ignorera mina problem och rätt som det var så blev jag och min dotter bostadslösa.

Vi fick bo hos olika vänner nu under sommaren då jag inte haft kontakt med min familj. Jag fick ett sommarjobb i staden vi bodde och jobbade ca 1,5 månad men fick sluta då tiderna inte gick ihop med mitt barn. Hade mest kvälltider och som ensamstående är det tufft när dagis stänger 17.30. Fick ut min första lön som vi klarat oss bra på till nu.

Vännerna tröttnade på att ha oss boende hos sig. SOC hjälpte inte mig med något. Jag bad om hjälp men fick endast till svars att dem inte hade någon lägenhet till förfogande och kunde jag inte tillgodose tak över huvudet för mitt barn så skulle dem omhänderta henne. Försökte ta kontakt med min Mamma då och berättade för henne vad som hänt och hon erbjöd sig för oss att vi skulle få flytta hem till henne och min lillebror (dem bor i en fyra i Malmö) och så blev det. I veckan flyttade vi hit och det fungerar bra. Men nu behöver jag pengar..

Imorgon ska jag ner på Skatteveket och folkbokföra mig här hos Mamma.
Kan jag ringa SOC här i stadsdelsförvaltningen då?
Har jag rätt till att få en summa pengar till att betala min mamma för vårt boende här?
Vi förlorade alla våra saker i vår lägenhet, barnet mitt har inte många ombyten och inga ytterkläder som passar denna kylan. Finns där något bidrag att få till en säng åt henne, kanske leksaker? Kläder?
Barnet mitt fyller också år inom det närmsta och min mamma jobbar heltid men har utmätning så hennes ekonomi passar inte in med oss också. Jag får endast barnbidraget just nu och underhållet har inte gått igenom än (har varit strul med barnets pappa som krävt faderskapstest m.m. lär få utbetalt nästa månad) så jag är verkligen i behov av pengar. Barnbidraget lär ju gå åt hygienartiklar, välling och blöjor.. Finns det något sätt att påskynda en sån här process?

Mvh, en handfallen hjälplös mamma.

Handfallen mamma

Kommentarer

Hej!

Du har en tuff tid bakom dig med misshandel, separation och svårigheter att hitta en fast bostad. Vi är glada att höra att du nu lyckats ta kontakt med din mamma och att hon har erbjudit dig och ditt barn att bo hos henne. Det är också skönt att höra att du tycker att det fungerar bra.

När du nu bor hos din mamma och är folkbokförd på den adressen ska du vända dig till socialtjänsten i den aktuella stadsdelen. Du beskriver hur du är i behov av pengar och undrar om man på något sätt kan påskynda processen. Därför vill vi rekommendera dig att så fort du kan ta kontakt med socialtjänsten i din stadsdel och berätta om din situation. När man ansöker om försörjningsstöd första gången ska man fylla i en särskild blankett och lämna in diverse dokument. När du har lämnat in en komplett ansökan har socialsekreteraren som handlägger ärendet upp till tio arbetsdagar på sig att fatta ett beslut. Det kan dock gå snabbare. Berätta om din situation när du får en första kontakt med socialsekreteraren.

För att få ekonomiskt bistånd krävs att man har gjort allt man kunnat för att försörja sig själv. Du ska kunna redovisa sökta jobb alternativt redovisa varför du inte står till arbetsmarknadens förfogande, exempelvis genom sjukintyg från läkare. Det krävs också att du ligger under den så kallade riksnormen som varje år fastställs av regeringen.

När du ansöker om försörjningsstöd gäller det för både dig och ditt barn, så kostnader för ditt barn som till exempel kläder och leksaker ingår också i beräkningen. På Malmö stads hemsida kan du läsa mer om riksnormen, och vilka summor som gäller.

http://www.malmo.se/...jningsstod.html

Du kan också göra en egen provberäkning på Socialstyrelsens hemsida:

http://www.socialstyrelsen.se/ekonomisktbistand/forsorjningsstod/provber...

För att komma i kontakt med en socialsekreterare som arbetar med försörjningsstöd kan du ringa till din stadsdelsförvaltning. Nedan ser du telefonnummer till respektive stadsdel:

Centrum, tel: 040-34 58 70
Husie, tel: 040-34 62 00
Fosie, tel: 040-34 57 16
Hyllie, tel: 040-34 57 76
Limhamn-Bunkeflo, tel: 040-34 63 35
Kirseberg, tel: 040-34 60 66
Oxie, tel: 040-34 38 48
Rosengård, tel: 040-34 56 71
Södra innerstaden, tel: 040-34 54 94
Västra innerstaden, tel: 040-34 49 00

Vi hoppas att du har fått lite vägledning. Om du har ytterligare funderingar är du välkommen att höra av dig igen!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter