Sommarjobb

Hej ! Jag är 13 år och skulle vilja söka sommar jobb . Men jag undrar hur ska man få lönnen ? Kan man få det direkt med kontant elr måste man ha ett bank kort?

Lisa

Kommentarer

Hej!

Du verkar vara en person som vet vad du vill och som är ute i god tid. Vi skulle rekommendera dig att fråga den arbetsgivare som du väljer att söka arbete hos. Det allra vanligaste är att lönen betalas ut ens bankkonto.

Lycka till!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter

Hej Jag är 13år och har bankkonto w vill så hjärna få sommarjobb så snabbt

Med vänlig hälsning,

Hej!

Vi har valt att redigera din fråga något av anonymitetsskäl.

Kul att höra att du är flitig och vill hitta ett sommarjobb. Bra att du också redan ordnat ett bankkonto.

Det är reglerat i lagen vilka jobb man får ta när man inte är 18 år. Enkelt uttryckt får man ta i princip alla jobb när man fyllt 16 år med undantag av tyngre lyft, maskinarbete som kan medföra skador och ensamarbete.
När man som du är mellan 13 och 15 år får man ta enklare arbeten som inte innebär att man utsätter sig för några risker såsom kiosk och butiksarbete (dock ej kassaarbete). Du ska ha en handledare på ditt arbete som ger dig utbildning och handledning för att klara arbetet och din arbetsgivare måste alltid ha ett intyg från förälder eller vårdnadshavare där de godkänner att du arbetar.
Något man också ska tänka på när man söker jobb:
Svartjobb – detta är olagligt. Det är viktigt att arbetsgivaren betalar skatt och sociala avgifter för dig och samt att du får ett anställningsbevis.
Provjobb - man ska aldrig arbeta utan att få betalt.
Provisionslön – risk att man inte säljer något och därmed ej får betalt.

Du kan gå in på nedanstående länk och titta på lediga sommarjobb som finns hos arbetsförmedlingen:

http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Hitta-lediga-jobb/Sok...

Ett annat sätt kan vara att sätta upp lappar i affären eller frågar runt bland folk man känner. Vanligt är också att man kan hitta sommarjobb hos trädgårdsmästare eller bönder till exempel att plocka jordgubbar. Dela ut reklam kan vara ett annat tips.

Lycka till med ditt jobbsökande. Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter