Anmäla

Har en fråga ang soc. Har kontakt m soc ang placerade barn o allt kring det, Men ställt x antal frågor vad de tex begär av mej, vad för slags hjälp jag ska söka för mitt mående, vad tror ni om mej, vill gärna ställa till rätta allt men hur ska det gå till om jag inte får lov att prata "negativt" med barnen,
Vad jag ska göra osv. Men de har inte svarat på frågorna trots jag ställt flertal gånger skriftligt,
Tystnad är ju oxå en slags psykisk misshandel och jag har tyvärr varit utsatt för det i ett förhållande flera år nu gör soc det mot mej!
Vad göra?
Kan man anmäla deras uteblivande av svar, för mej är det psykisk misshandel

A
2025-05-03 09:46

Hej!

Det låter som att du haft upplevelser som har satt spår i dig och som du kan behöva hjälp och stöd i att bearbeta. Det du skriver i din fråga är en viktig fråga för socialtjänsten, det vill säga hur vi säkerställer att föräldrar till placerade barn förstår varför placering görs och vad som krävs för en eventuell hemflytt.

Du skriver att du inte har fått konkreta svar på vad som krävs av dig som förälder i relation till dina barn. Du har ställt frågan flera gånger och upplever det som psykisk misshandel att du inte får svar på dina frågor.

Du har redan gjort mycket för att försöka förstår genom att du har ställt dina frågor och dessutom gjort det skriftligt. Precis som du skriver ska det vara tydlig vad som krävs för att socialtjänsten ska kunna flytta hem barn till familjen igen. Ibland behöver föräldrar göra förändringar och ibland är det barnets eller ungdomens situation som måste förändras, det är olika från ärende till ärende. Det brukar dock framgå av barnets eller ungdomens vårdplan vilka förändringar som krävs för att en insats ska avslutas.

Om du inte får svar på dina frågor genom att prata med din socialsekreterare eller genom vårdplanen kan vi tipsa om Föräldrastöttan. Föräldrastöttan är en verksamhet i Malmö stad som finns med som stöd och råd till föräldrar med placerade barn. De kan hjälpa dig att förstå ärendegången och dokumentation, ge stöd i att samarbeta med myndigheter, följa med på möten samt hjälpa dig att hantera frustration. Denna verksamhet riktar sig till personer som är folkbokförda i Malmö. De har en rådgivningstelefon; 040-34 95 32 dit du kan vända dig för att få hjälp.

Vi hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vänligen

Soctanterna