Barn i gymnasiet försörjningsskyldig för förälder?

Jag bor med mina två vuxna barn, nyss fyllda 18 och 22 år som studerar på gymnasium respektive universitet. Nu har jag har sjukskriven med extremt lågt SGI, sparpengarna är slut och tvingades söka ekonomiskt bistånd.
Jag har lämnat in allt Soc bett om, men de kräver dessutom fullständig ekonomisk redovisning även från min 18-åring för att vi enligt Soc "tillhör samma hushåll":
Ekonomisk översikt, kontoöversikt, Årsbesked, kontoutdrag från samtliga konton från och med 1 januari – till april, Inkomstdeklaration, inkomstuppgifter, Kontoutdrag från skattekonto med aktuellt kontosaldo, Studiebevis från gymnasieskolan, Underlag om utbetalningsbesked från CSN. Intyg om att de fondmedel hon fått specifikt är öronmärkta för annat än hushållets gemensamma utgifter.
Inget av detta har jag tillgång till eftersom hen är vuxen, så 18-åringen måste skaffa allt detta själv, vilket lett till att hen, som redan har dubbla diagnoser, mår väldigt mycket sämre.
Varför har det blivit så här? Det är ju inte min sambo, utan mitt barn som jag är skyldig att försörja tills hen har gått ut gymnasiet. Ännu märkligare är att inga liknande krav på att min 22-åring som också bor med oss ska redovisa sin ekonomi.
Är det här en ny regel? Är det ens lagligt? Ingen jag frågat har hört talas om något liknande.
Känns fel på så många sätt.

klj
2025-04-09 01:29

Hej

Det finns regler som styr över barns sparade pengar. I handboken gällande ekonomiskt bistånd står:

Barns och skolungdomars tillgångar och inkomster av kapital

”Socialnämnden bör kunna räkna av ett barns eller en skolungdoms tillgångar eller inkomster av kapital mot barnets del i familjens kostnader inklusive boendekostnaden. Barn bör dock kunna ha sparade medel upp till 15 procent av basbeloppet (2025 är basbelopp 58800 kr) utan att det vid ansökningstillfället påverkar föräldrarnas rätt till ekonomiskt bistånd för barnet. Barnet är inte i någon situation försörjningsskyldigt för sina föräldrar. Däremot kan barnets tillgångar beaktas när det gäller barnets del av försörjningsstödet eller en ansökan som avser barnet. Om ett barn har tillgångar som föräldrarna inte kan förfoga över, bör det inte påverka föräldrarnas rätt till ekonomiskt bistånd för barnet. Detta gäller t.ex. bankmedel som står under överförmyndarens kontroll, om överförmyndaren inte ger sitt samtycke till uttag.

Föräldrar eller förmyndare får bara använda barnets tillgångar till hans eller hennes uppehälle, utbildning och nytta i övrigt, alltså inte till familjens försörjning eller till föräldrarnas egna utgifter. Om barnet har ett sparande i bank med villkor om särskild överförmyndarkontroll, måste överförmyndaren samtycka för att barnet eller föräldrarna ska kunna ta ut pengar därifrån.”

Gällande 22 åringen så är detta en vuxen person som ska försörja sig själv (oavsett om personen har några inkomster eller inte) och dessutom bidra med en del av hyreskostnader och andra gemensamma kostnader såsom del av el- och vattenkostnader. Därför räknas 22-åringen som ett eget hushåll och ska handläggas för sig själv. Det är möjligt att skriva ett inneboendekontrakt eller liknande för att 22-åringen bor kvar hos dig. Då räknar man ut vad 22-åringens del av de gemensamma kostnaderna blir och som 22 -åringen ska betala till dig för till exempel hyra, el etc. På grund av detta är 22-åringen inte med i din beräkning alls.

När det gäller 18-åringen föreslår Soctanter att du tar kontakt med din handläggare och ber hen att tydligare förklara varför man begärt in olika uppgifter avseende inkomster, kapital etc. Du är som du säger försörjningsansvarig så länge ditt barn går i gymnasiet, men som beskrivs ovan kontrollerar man barnets eventuella tillgångar eftersom dessa kan användas för barnets försörjning om de överstiger en viss angiven summa.

Hoppas att det löser sig på ett bra sätt för er alla.

Vänligen,

Soctanter