LVU placering rymmer från bioförälder vid umgänge

Vi har fått helt olika svar när vi ställt frågan om vem/vilken instans som har ansvar när en tonåring placerad enligt LVU rymmer när hen har umgänge med bioförälder. I detta fall rymde hen långt bort och vid kontakt vägrade hen att komma hem till oss (famhem) och till bioförälder.
Socialjour kontaktades men de hänvisade till att vi som famhem skulle åka och hämta många timmar bort. Detta trots att placeringen var mycket arg och vägrade komma hem. Hen skulle INTE ha satt sig i vår bil och vi får ju inte tvinga hen heller.

Nu blev lösningen att konsulten bokade taxi, med en tålmodig taxichaufför som fick vänta en timme på att hen skulle kliva in i bilen.

Vi har från början varit tydliga med att vi INTE har möjlighet att åka så många timmar bort för att försöka hämta hem någon som verkligen inte vill hem, som slåss och hotar.

Så nu är vi rysligt förvirrade. Är det inte socialjourens uppgift att ordna hem hen? Hen rymde från umgänge inte ens från oss. Vart i lagen står det att det ska vara vår uppgift att hämta hem hen när hen vägrar?

Och om det är vårt ansvar varför stoppades då inte placeringen när vi redan från början gjorde klart att vi inte hade den möjligheten?

Famhemmamma
2025-04-06 15:34

Hej,

Tack för din fråga!

Socialjouren/socialtjänsten möter ofta situationer där ungdomar avviker från sin placering. Beroende på ärendets karaktär kan socialjourens roll variera.

Vid avvikning från placeringar - både enligt SoL (socialtjänstlagen) och LVU (Lagen om Vård av Unga) - har socialtjänsten/socialjouren ansvar för att kartlägga situationen och göra en bedömning av om ungdomens hälsa och utveckling är i akut fara.

Om en sådan fara föreligger kan beslut fattas om omhändertagande enligt LVU (Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga), förutsatt att ungdomen inte redan är placerad enligt LVU. I sådana fall kan socialtjänsten begära polishandräckning, vilket innebär att polisen bistår med att föra tillbaka ungdomen till sin placering.

Om den avvikna ungdomen är placerad enligt SoL (socialtjänstlagen) och kriterierna för LVU inte är uppfyllda, ligger ansvaret på föräldrarna att anmäla ungdomen som försvunnen till polisen.

Om ungdomen är under 15 år får polisen inte transportera denne utan en representant från socialtjänsten. I vissa särskilda fall – till exempel vid aggressivt eller utagerande beteende – kan dock transport ske av polisen efter överenskommelse med socialtjänsten.

Om det däremot inte föreligger någon akut fara har socialtjänsten och socialjouren en rådgivande och stödjande roll gentemot familjehemmet eller HVB-hemmet, men även gentemot föräldrarna. Ni beskriver att ungdomen har varit på umgänge hos sina föräldrar, vilket ligger i linje med placeringens mål enligt det tredelade föräldraskapet, där ansvaret delas mellan biologiska föräldrar/vårdnadshavare, familjehemmet och socialtjänsten. Vid en LVU-placering är det dock viktigt att komma ihåg att huvudansvaret vilar på socialtjänsten.

När en ungdom avviker från sin placering är målet att motivera ungdomen till att återvända till sin placering. Socialtjänsten eller socialjouren kan även bistå med att försöka upprätta kontakt med ungdomen och de biologiska föräldrarna/vårdnadshavarna, samt vara ett stöd i det motiverande arbetet.

Vi har förståelse för att det kan upplevas förvirrande och ibland frustrerande när en ungdom befinner sig långt borta från sitt placeringsställe, särskilt vad gäller frågan om transport. Familjehemmet har ett långtgående ansvar att ta hand om den placerade ungdomen som om det vore sitt eget barn – precis som en förälder skulle göra.

Samtidigt är det viktigt att de som arbetar på sociala myndigheter har förståelse för när situationen känns övermäktig. Det är just därför ett samarbete mellan socialtjänst, socialjour och familjehem/HVB och föräldrar är så viktigt. Tillsammans kan vi hitta rimliga lösningar som fungerar för alla inblandade.

Det är inte självklart att socialjouren kan utföra transporter av ungdomar som befinner sig långt bort, då många ärenden ofta hanteras parallellt. Men Socialtjänst/Social Jour finns här för att stödja processen och hjälpa till att hitta en väg framåt.

Vänligen

Soctanterna