Information

Hej!
I ett ärende kopplat till den lokala familjecentralen gjordes ett försök att bjuda in en representant från socialtjänsten med syftet att en förälder skulle kunna få information om olika stödinsatser och även ställa frågor om socialtjänstens arbete. Det fanns en viss oro men föräldern var samarbetsvillig och vi ville ge hen en chans att göra ett informerat beslut om ifall hon själv ville ansöka om stöd. Svaret som gavs från socialtjänsten var att de inte kan delta i möte eller ge information om de inte har ett aktivt ärende och att vi istället skulle göra en anmälan. Jag tycker det är tråkigt i så fall då en anmälan istället för en ansökan medför en negativ upplevelse för den enskilde. Stämmer det att soc inte får ge information om sin verksamhet till en enskild utan ett aktivt ärende?

Fundersam medborgare
2025-04-01 17:39

Tack för din fråga!

Socialtjänsten kan bjudas in till möten även om det inte finns ett pågående ärende eller en anmälan. Men om socialtjänsten deltar utan att en anmälan har gjorts, behöver de göra en förhandsbedömning eftersom familjen då inte längre är anonym. Detta innebär att barnet aktualiseras hos socialtjänsten och bedömningen görs för att avgöra om en utredning behöver startas i syfte att klargöra familjens behov av stödinsatser.

Att sprida information om socialtjänstens insatser till föräldrar är ett bra initiativ och ligger i linje med den kommande socialtjänstlagen som betonar förebyggande arbete. Socialtjänsten har en skyldighet att informera om sin verksamhet och erbjuder ofta informationsmöten för personal inom olika verksamheter. Dessa informationsmöten kan initieras av verksamheter genom att bjuda in socialtjänstens representanter. I samband med detta kan man också få broschyrer som beskriver de olika insatserna.

Det är också ett alternativ att olika verksamheter från andra samhällsinstanser - i aktuell fråga Familjecentralen - hjälper föräldrar att formulera och skicka in en ansökan till socialtjänsten. Det är viktigt att förklara för familjen att en ansökan om stöd innebär att en utredning inleds, precis som vid en anmälan. I de flesta fall startar stödet snabbt för att familjen ska få hjälp så fort som möjligt. Man har också rätt att återta sin ansökan om man ångrar sig och inte vill ha stöd.

Det är också vanligt att personal från skola, förskola eller familjecentraler kontaktar socialtjänstens mottagning för att få råd och vägledning utan att lämna några uppgifter om barnet. Där kan man få stöd kring hur personalen bäst kan stötta barn och föräldrar utan att direkt göra en anmälan. Socialtjänsten klargör även när det kan vara aktuellt att göra en anmälan eller hur man kan hjälpa familjer att själva söka stöd.

Vi hoppas att du har fått svar på din fråga och att du fått tips på hur man kan stödja familjer i god tid. Tveka inte att höra av dig om du har fler funderingar!

Vänligen,

Soctanterna