Stämningsansökan vid LVU

Hej.
Jag är en pappa som har fått min 12-åriga son LVU placerad hos mig (bort från mamman). Jag har förstått att det är ovanligt så därför har jag svårt att hitta info om detta.
Det har nu gått ca 14 mån sedan domen kom att han ska LVUas hos mig. Mamman överklagar och går emot ganska kraftigt fortfarande. Han har först varit hos mamman 2 av 14 dagar och det har utökats efterhand till att nu vara 5 av 14. Soc säger att det snart blir svårt att hålla kvar LVU men vill egentligen inte släppa det. Eftersom både Soc och jag vet att mamman kommer att hålla honom hos sig om det inte finns LVU har Soc rekommendera mig att göra en stämningsansökan innan LVU försvinner.
Hur fungerar denna process? Jag kan tänka mig att han är varannan vecka. Detta är för hans skull och skolgång som inte fungerat alls hos mamman tidigare. Och när han är hos mamman är det mycket som inte fungerar.
Men detta måste finnas i skrift och vara bindande eftersom mamman inte håller muntligt och lovade saker.
Jag har en advokat/ombud som jag blivit tilldelad i LVUprocessen. Jag kan använda honom till detta hoppas jag? Jag har inga pengar alls att göra detta på egen hand.
Ordet stämma känns väldigt hårt... Hjälp snälla.

Edvin
2025-03-26 08:53

Hej!

Så tryggt att din son har kunnat vara placerad hos dig och att du har kunnat kompensera för de brister som finns hos mamma. Det är också gott att vården tycks gå på rätt håll med tanke på att umgänget utökas.

En stämningsansökan kan låta hårt men betyder i praktiken att Familjerätten gör en utredning när föräldrar på egen hand inte kan komma överens om vårdnad, boende och umgänge för sina gemensamma barn. Familjerättens utredning sker på uppdrag av tingsrätten. Det är också möjligt för föräldrar som är överens om vårdnad, boende och umgänge att upprätta skriftliga avtal vid Familjerätten.

Det är vanligtvis krav på att föräldrar ska ha deltagit i ett informationssamtal innan de inleder en tvist i domstol. Under informationssamtalet ges information om aktuell lagstiftning, hur en utredning om vårdnad, boende och umgänge går till och hur barnet kan påverkas av en konflikt mellan föräldrarna. Vårdnadshavare erbjuds i första hand ett gemensamt samtal. Enskilda samtal kan bli aktuella om det finns särskilda skäl för det eller om en önskar det.

I en stämningsansökan kan du exempelvis yrka på ensam vårdnad och växelvis boende om du anser det vara det bästa för din son. Du kan också yrka på ensam vårdnad, boende hos dig och umgänge viss tid med mamma om du anser att din son behöver mer struktur i sin vardag än vad mamma förmår ge honom. Rådgör gärna med socialtjänsten och ditt juridiska ombud. Som ensam vårdnadshavare är det enbart du som beslutar i frågor som rör din son, vilket kan antas öka graden av säkerhet och trygghet för honom. Ha i åtanke att en familjerättslig tvist är en lång process som vanligtvis tar mer än ett år innan domstolen har fattat beslut.

Familjerättens utredning innebär att de talar med din son, dig, den andra och andra relevanta kontakter, såsom socialsekreterare och skolpersonal, för att kunna göra en bedömning om vad som är din sons bästa. Utredningen lämnas sedan till Tingsrätten som kommer att pröva saken, vanligtvis vid en muntlig förhandling, och sedan fatta beslut i frågan. Domstolsbeslutet är skriftligt, vilket kan leda till att det efterlevs i högre utsträckning. Om inte, finns möjlighet att begära verkställighet av dom.

Det är inte troligt att du kan använda ditt tidigare juridiska ombud utan kostnad. Inte sällan ingår rättshjälp i din hemförsäkring, varför vi uppmanar dig att prata med ditt försäkringsbolag. Vi tycker också att du ska fråga socialtjänsten samt ditt tidigare ombud om de har tips på hur du kan bekosta en rättsprocess.

Det här var en kortfattad redogörelse om hur processen går till. Tveka inte att kontakta Familjerätten i din kommun för att få mer information.

Vi önskar dig och din familj lycka till!

Vänligen

Soctanterna