umgängesbegränsning utan nämndens beslut och utan rätt att överklaga

Hej soctanter,
Mitt barn placerades först enl. SOL och sedan enl. LVU 1 och 2. Under SOL hade vi ofta telefon och fysiskt umgänge. När domen om LVU kom sa socialsekreterarna att de hade skrivit nytt umgängesplan och om jag ville komma på besök. De ville förklara för mig dvs. läsa upp för mig deras nya umgängesplan. Jag skrev i ett brev om det finns möjlighet för mig att ändra lite i beslutet. De sa nej. Du har inte rätt att överklaga eller ändra. Om du vill är du välkommen att prata med os. Jag skrev tillbaka att om jag inte har rätt att ändra beslutet efter exv. diskussion behöver jag inte komma upp. Ni kan bara skicka beslutet till mig via säker e-post och jag respekterar beslutet. Jag behöver alltså inte tolk och det är onödig att komma upp för att ni skall bara läsa upp beslutet för mig. Nu vill barnet träffa mig oftare och även få ha övernattning sa socialsekreterarna att det är dags att diskutera den: att de skall ge mig en tid för att diskutera saken. Jag och barnet blev glada. Efter bara 2 veckor så skickade de ett umgängesbegränsnings beslut och om jag vill överklaga de så får jag göra det. Jag blev besviken och nämnden fastställd den nya umgängesbegränsningen. Frågor:
Kan verkligen socialsekreterarna ensamma besluta för en ny umgängesplan då LVU domen kommer utan att nämnden godkänner den dvs. utan att diskutera saken med mig och ge mig rätt att uttala mig om beslutet och eventuellt överklaga beslutet? De kallade planen för ”ny umgängesplan” men de minskade ju umgänge i antal gånger och för kortare tider. Det är uppenbart umgängesbegränsning. Från telefonumgänge en gång per dag till en gång i månaden och en gång fysiskt umgänge per månad till varannan månad. Om jag har tolkat lagtexter rätt skall nämnden ta umgänges beslut eller man kommer överens med vårdnadshavare. Socialtjänsten har tagit ett beslut utan att diskutera med mig och det saknas ett beslut från nämnden.

Skulle inte nämnden fatta det beslutet även om de kallar det för ”ny umgängesplan” som är egentligen inskränkning av umgänge (dvs. i praktiken umgängesbegränsning mellan barn och vårdnadshavare?
Vad jag har hört när LVU domen kommer då diskuterar man om eller hur umgänge skall se ut vilket inte har händ i mitt fall.

Lasse
2025-03-26 01:08

Hej!

Omhändertagande enligt LVU är alltid en svår process, framförallt känslomässigt men också juridiskt. Tvångsåtgärder betyder ju i sig också att vårdnadshavare och nämnden inte är överens i avgörande frågor avseende barnets vård, vilket blir tydligt i ditt fall då placeringen övergått från SoL till LVU. Vi förstår att du har en tuff situation med många frågor och funderingar.

Det verkar som om nämnden har försökt att bjuda in dig till samtal och presentera hur de anser att umgänget blir bäst för barnet fortsättningsvis när vården övergått i LVU. I detta skede finns inget formellt beslut att överklaga, även om nämndens förslag innebär färre umgängestillfällen. Vi läser sedan att du inte har velat komma på detta möte, meddelat att du vill ha umgängesplaneringen skickad till dig och kommer att respektera beslutet. Från nämndens sida är det troligt att det har tolkats som att du samtycker till den nya planeringen.

När du, och barnet, sedan har efterfrågat utökat umgänge har detta inte bedömts vara ditt barns bästa varför nämnden då har fattat ett beslut om umgängesbegränsning. Detta beslut kan du, precis som du skriver, överklaga. Din överklagan innebär att Förvaltningsrätten kommer att granska beslutet och pröva din sak.

För att det ska bli så bra som möjligt för ditt barn fortsättningsvis, och för att förhindra fler missförstånd, vill vi råda dig att försöka ha ett så nära samarbete och god dialog med nämnden som möjligt. Vi förstår att det kan vara en utmaning när det är så många känslor inblandade men delta i möten, kom förberedd, uttryck din åsikt och ställ dina frågor till berörda socialsekreterare.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor.

Vänligen

Soctanterna