Är man som lärare skyldig att medverka när socialtjänsten efterfrågar ett referenssamtal? Är det samma regler som gäller oavsett om eleven går på skolan just nu eller har gått på skolan tidgare?
Villrådd lärare
2025-03-18 13:49
Hej!
Socialtjänsten har en skyldighet att utreda barns behov av skydd eller stöd från socialnämnden när beslut tagits att inleda en utredning. Socialtjänsten har i sin utredning rätt att ta de nödvändiga kontakter som krävs för att kunna utreda barnets behov. Detta framgår enligt 11 kap. 2 § Socialtjänstlag (2001:453). Vanligtvis innebär det att socialtjänsten bland annat tar kontakt med barnets skola eller föregående skola då barnet spenderar mycket av sin tid i skolan och skolorna ofta kan bistå med viktig information till utredningen. Det kan handla om barnets skolnärvaro, hur barnet upplevs må i skolan samt hur barnet fungerar socialt och hur kontakt med föräldrarna sett ut.
Som professionell har du dels ett ansvar att medverka vid referenssamtal med socialtjänsten, du har även en skyldighet att rapportera oro för en elev om sådan oro uppstår. Vissa skolor har dock valt att göra så att alla orosanmälningar går via kuratorn eller rektorn på skolan och egentligen finns det inga hinder för att eventuella referenssamtal genomförs med någon annan på skolan om du inte anser att du är rätt person. Det finns ingen lag som direkt anger att du som lärare har en skyldighet att delta vid referenssamtal men din rektor skulle kunna säga att det är något som du ska göra som en del av dina arbetsuppgifter och då kan det i förhållande till din arbetsgivare finnas en skyldighet att göra dessa arbetsuppgifter. Det viktigaste för barnets utredning är att referenssamtal genomförs med personer som har träffat och känner barnet, så långt det är möjligt. Ofta sker därför referenssamtalen med elevens mentor eller tidigare mentor men det skulle alltså likagärna kunna vara en rektor, elevkoordinator eller kurator som referenssamtalet genomförs med.
Vi råder dig att prata med din rektor och kollegor om detta och att ni hittar ett sätt som fungerar bra för er när det kommer till att rapportera oro samt delta i referenssamtal eller andra möten som socialtjänsten kan bjuda in till. Ni ska ju självklart ha tid och utrymme att ta dessa viktiga samtal och hur ni gör detta på bästa sätt är något som ni inom arbetslaget behöver prata om.