Vad ?

Om jag till familjehem gett 3.000 kr sommar och vinter från 11 år till 14 år = 24.000 kr, från 15 år - 18 år 5.000kr till sommar och vinter = 40.000 kr.
Totalt 64.000 kr + extra pengar till födelsedag, påsk, midsommar, jul och i alla brev jag sänt, en varje vecka som han ej fått. Nu får jag reda på allt.
Är jättearg för att han ej fått dessa pengar.
Detta är Soc. Malmö som borde hållas ansvariga, då de vetat vad jag sänt och givit.
64.000 kr som är bortblåsta ! De pengar önskar jag tillbaka betalt ! Dem borde ha koll på familjehem där man placerar barn med autism och där innan diagnos hette att jag inte kunde hantera honom ! Därför blev han familjehem placerad.
Nu bor han hos mej 20 år gammal och allt kommer fram och hur han blivit behandlad bla. Akut förflyttning av familjehem placerade barn då misshandel och drogade barn gav upphov till detta. Något jag påpekat i flera år att något inte stämde, ingen lyssnade ! Föränn dessa barn själva skrev i till soc. I Malmö!
Total katastrof ! OCH dessa pengar behöver jag verkligen nu för att hjälpa min son och mina pengar som har försnillats väck !
Vad gör jag nu ? Och med en autistisk son som är helt psykiskt förstörd genom dessa år. Skadestånd för honom ?

Anmäler eller går med allt till TV. ?
Tack på förhand

Jag
2025-03-06 21:48

Hej!

Din son har varit placerad utanför hemmet, i ett familjehem, under flera år och det har förekommit flera felaktigheter under den tiden. Du söker nu upprättelse och- eller kompensation för detta.

I första hand råder vi dig att prata med ansvarig socialtjänst dels för att delge dem din kritik och dels för att höra om ni kan komma fram till en överenskommelse.

Du behöver nu reda ut vem som skall hållas ansvarig för vad. Du skriver att du fört över pengar till familjehemmet men att pengarna inte gått till omkostnader för din son. Familjehemmet behöver svara för vad pengarna har gått till.

Kommunen ska ersätta de skador som orsakats genom fel eller försummelse vid myndighetsutövning (3 kap. 2 § skadeståndslagen). Stadsdelsförvaltningen tillhör det allmänna och kan därför bli skadeståndsskyldig i enlighet med denna bestämmelse. Det är arbetsgivaren som svarar för skador som orsakats av medarbetaren då arbetsgivaren har ett så kallat principansvar. Ärendet drivs alltså mot kommunen.

För att man skall kunna söka skadestånd jämtemot socialtjänsten är kravet att skadan skall ha uppstått vid myndighetsutövningen, alltså vid eller genom ett beslut eller en åtgärd. Det kan inte vara utifrån felaktig upplysning eller råd.

Då din son nu är över 18 år kan det vara han som behöver driva ärendet.

Att driva ett skadeståndsanspråk mot det allmänna kan ofta bli en långdragen och kostsam process och det kan vara svårt att vinna framgång. Vi råder dig att kontakta en jurist och diskutera ditt ärende för att se om ni har tillräckligt för att driva det.

Är man missnöjd med socialtjänstens handläggning eller agerande kan man göra en anmälan till antingen Inspektionen för vård och omsorg, IVO eller Justitieombudsmannen, JO. IVO bedriver tillsyn över socialtjänsten och har till uppgift att granska socialtjänstens arbete, att de gör rätt. JO har också ett tillsynsansvar över Socialtjänsten. Om JO genom sin granskning kommer fram till att det förekommit felaktigheter kommer JO utdela kritik, JO:s kritik tas på stort allvar.

Det står dig såklart fritt att kontakta medier men vi råder dig att fundera på vilket sätt du vill berätta er historia så att det blir med respekt och hänsyn till din son.

Vi hoppas att svaret kan vara till hjälp.

Vänligen

Soctanterna