Behöver råd kring lvu och umgänge.

Hej!
Jag ska börja med att förklara situationen, mina frågor kommer i slutet.
Vill också säga att jag skriver hit eftersom jag verkligen behöver råd, tips, och ideer.
Snälla, vill inte få ett svar som prata med din handläggare...jag skriver hit då jag vill höra era svar. Annars hade jag såklart pratat med min handläggare...
Och jag begriper att det är generella svar ni ger då ni inte går in i enskilda ärenden ☺️

Vår umgänges planering ändrades för en månad sedan pga att barnen blev omplacerade. Dom for illa i sitt familjehem, så därav blev dom akut omplacerade.
Men innan omplaceringen gick allt frammåt. Socialtjänsten bekräftade lina förändringar och umgänget utökades med jämna mellanrum.
Jag umgänge med barnen i mitt hem, två lördagar i månaden mellan kl 9-18.
Nu ändrades umgänget till två vardagar per månad, 3,5 h per tillfälle och familjebehandlare närvarar också nu.
Jag har länge velat bli observerad och få bevisa mina förmågor, så utifrån det har jag inget emot att familjebehandlare är med.
Men jag saknar egentiden med mina barn och hur bra det kändes när vi fick umgås i lugn och ro över en heldag. Ett umgänge på 3,5 h går väldigt fort.
När socialtjänsten presenterade det nya upplägget så sa dom att vi börjar med detta, och låter det gå en månad, sen följer vi upp och kan då justera och utöka.
Nu har vi haft uppföljning och handläggaren säger då att nu har dom bestämt att inga ändringar görs kring umgänget på tre månader.
Jag bad om att ett av mina umgänges tillfällen skulle bytas ut mot en helgdag och vara över dagen. Så som det var innan omplaceringen. Jag sa att vi kan låta det gå en månad till innan vi ändrar. På så sätt möts vi på mitten, jag får egentid med barnen samtidigt som familjebehandlingen kvarstår vid ett av umgänges tillfällena.
Handläggaren sa direkt nej, men när jag bad henne förklara varför så kunde hon inte ge någon motivering och sa istället att hon tar det med sig.
Dom har ju redan bedömt att umgänge över dagen är bra för barnen. Och dom sa redan i september att eftersom jag gjort ett förändringsarbete så ska dom nu jobba för att barnen kan återförenas med mig.
Men nu går allt bakåt igen trots att jag fortsätter samarbeta och påvisa hållbara förändringar.
För en månad sen fick vi en genomförandeplan, detta var första genomförandeplanen under hela placeringen som då pågått i 22 månader.
Under en förhandling i förvaltningsrätten i somras uppgav socialtjänsten att dom gjort en avvikelse som var under utredning, utifrån att dom missat att upprätta en genomförandeplan.
Men när jag 4 månader senare bad om att få ta del av avvikelse rapporten så kom det fram att den aldrig gjorts.
Det har alltså inte funnits någon tydlig struktur i placeringen och inget underlag att utgå ifrån vi uppföljning eller omprövning. Det är mycket annat som också brustit i socialtjänstens handläggning, och som påverkat mina barn mycket negativt ä.
Vill tillägga att jag har boendestöd som varje vecka träffar mig i mitt hem och detta har jag gjort sen 2021. Det finns alltså andra myndighetspersoner som har ordentlig insyn i min situation och som vet vilka styrkor och svagheter jag har, och dessa personer har en helt annan uppfattning om mig än vad socialtjänsten har. Dom bekräftar att mina förändringar är stabila och varit ihållande sen lång tid tillbaka.

- måste socialtjänsten motivera sina beslut och bedömningar?

- kan dom ändra umgänget utan att förklara varför dom anser att det skulle vara till barnens bästa?

- om en vårdnadshavare gör de förändringar som krävs och socialtjänsten utifrån det gör bedömningen att processen ska gå framåt så att man kommer ett steg närmare återförening, för att dom sen ska kunna göra ändringar som går emot barn och vårdnadshavares vilja, måste detta väl grundas på faktiska omständigheter och utgå ifrån barnen behov?

- det känns som att detta är en begränsning av mitt och barnens umgänge. Jag har inte heller samtyckt till detta.
Måste det inte finnas giltigt skäl för att socialtjänsten enligt lag ska kunna begränsa barnens behov av umgänge med sin mamma, Eller räcker det att vårdnadshavare och socialtjänst inte kommer överens?

Jag behöver råd! Detta tar alla mina krafter. I två år har jag kämpat och gjort allt i min makt för att samarbeta med socialtjänsten och bevisa min föräldra förmåga.
Gör man betydande förändringar ska processen gå framåt. Framförallt när barnen hela tiden uttrycker en önskan och längtan om att få vara med sin mamma.
Jag är öppen för alla insatser, utredningshem, kontakt familj...vad som helst, men jag vill få hem mina barn!
Socialtjänsten kan aldrig förklara för mig vad som krävs för att vi ska komma närmare återförening, eller vad dom anser att jag brister i, och framförallt inte varför deras beslut och bedömningar är det bästa för mina barn.

Vad kan jag göra?? Snälla jag behöver veta vad jag kan göra!
Socialtjänsten har begått många allvarliga brister under mina barns placering som barnen farit illa av och soc är väl medvetna om det.
Har försökt komma i kontakt med enhetschefen 11 gånger på 2 månader, både ringt, mailat och smsar utan någon återkoppling.
Till sist ringde jag kommunens växel och uppgav annat namn istället för mitt eget.
Det tog inte en timme sen ringde hon upp!! Men så fort hon hörde att det var jag så "avbröts" samtalet....
I min kommun har offentligt anställda en bemötande policy, inom 48 timmar ska dom återkoppla till den som sökt dom, oavsett vad det gäller.
Men detta struntar chefen i. Hon gör allt för att inte prata med mig då hon inte kan prata sig ur mina frågor.

Kan jag be om att få ett möte med nämnden så att jag kan få ge min syn på allt och berätta för dom vad som hänt? Det är ju nämnden som är ytterst ansvariga, dom kommer inte stå bakom soc när jag har delat med mig av mitt, just nu är dom av uppfattningen att soc sköter allt korrekt enligt gällande lagstiftning. Men det är så långt ifrån sanningen det bara går.
Jag har underlag som styrker att det jag påstår är sant.
Jag orkar snart inte med det här mer....kan någon snälla hjälpa mig?!?!

Billie
2025-03-05 10:58

Hej!

Du beskriver en besvärlig situation och vi uppfattar det som att du känner dig uppgiven och snart inte orkar mer.

Vi utgår från att du är vårdnadshavare och därför har rätt att ta del av/begära ut all dokumentation i ärendet. Det finns dock möjlighet för socialtjänsten att sekretessbelägga viss information, om det på något sätt skulle skada barnen eller annan att du tagit del av informationen. Du kan heller inte ta del av information om familjehemmet.

Du skriver att du är öppen för olika insatser, både för dig och också tillsammans med barnen. Man har alltid rätt att ansöka och en utredning måste alltid inledas vid en ansökan. Det innebär att om man får avslag på en ansökan, måste beslutet grundas på en bedömning och motivering varför ansökan avslås. Denna motivering kanske kan ge några svar på dina frågor.

Du skriver att barnen nyss blivit omplacerade utifrån att de farit illa i tidigare familjehem. Vid omplaceringar är det inte ovanligt att umgänget ändras initialt, då man bedömer att vikten av anknytning till ett nytt familjehem är primär vid nyplaceringar.

Om du inte får svar från handläggaren huruvida du kan närvara vid ett nämndmöte kan du alltid vända sig till en politiker i socialnämnden för att få veta hur du kan agera. Man kan också kontakta IVO (socialtjänstens tillsynsmyndighet) och prata med dem om dina barns ärenden och de brister som finns/har funnits i handläggningen. Möjligheten finns också att kontakta JO (Justitieombudsmannen) om man tycker att ens ärende är felbedömt.

Om barnet är LVU-omhändertaget (lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga) finns möjlighet att ansöka om hemtagningsbegäran. Efter en sådan ansökan till socialtjänsten behöver de göra en hemtagningsutredning, vilken man har rätt att ta del av. Beslutet tas av socialnämnden. Om beslutet går en emot, kan man överklaga till Förvaltningsrätten.

Kortfattat så ska socialtjänsten alltid ha en motivering för de beslut som tas och om umgänget med dig begränsas på ett sätt som du inte samtycker till behöver socialtjänsten ta beslut om umgängesbegränsning och ge en tydlig motivering till begränsningen i umgänget samt hur länge det ska vara. Umgängesbegränsning kan endast tas i samband med att det finns ett LVU i grunden och är ett beslut som fattas och omprövas i nämnden.

Hoppas att din och dina barns situation blir bra framöver!

Vänligen

Soctanterna