Fråga om inställda umgängen och umgängessabotage

Hur ser socialtjänsten och tingsrätten på upprepade inställda umgängen?

Jag har en liten som jag träffar regelbundet med umgängesstöd, eftersom den andra föräldern tidigare helt förhindrat all kontakt. Efter en domstolsprocess fastställdes umgänge, men den andra föräldern har nu ställt in två veckor i rad med sjukdom som anledning.

När jag begärde ut journalen visade den att barnet inte fått den diagnos som föräldern uppgett, utan att vården snarare bedömde tillståndet som mindre allvarligt. När jag ifrågasatte detta och bad om en förklaring till skillnaden mellan vad som sagts och vad journalen visar, fick jag inga raka svar utan bemöttes istället med ilska och anklagelser.

Nu sägs barnet må bättre, men jag är orolig att det kommer ställas in igen utan rimlig anledning.

Vad kan man göra i en sådan situation? Hur ser socialtjänsten på upprepade inställda umgängen där den medicinska motiveringen verkar överdriven? Finns det något sätt att säkerställa att barnet inte hindras från att träffa båda sina föräldrar?

Orolig pappa
2025-02-18 09:36

Hej!

Vi är glada att du och ditt barn har börjat få igång ett umgänge regelbundet. Nu förstår vi att denna glädje har grusats lite eftersom barnets andra förälder ställt in umgänget på grund av sjukdom vid ett par tillfällen.

Visst kan det vara så att sjukdom kan förhindra eller försvåra umgänget, men om det sätts i system av den andra föräldern kan man lätt tappa förtroendet eller tilliten till att det ska fungera framöver.

Vi tycker det är bra att du fått besked om att ditt barn mår bättre, och med det en förhoppning att det framöver ska fungera i umgänget.

Om det skulle vara så att det inte fungerar, så skulle du kunna vända dig till Tingsrätten och begära verkställighet av dom eftersom det finns en Tingsrättsdom på umgänge. Då tittar Tingsrätten på vad det är som gör att domen inte följs och kan då besluta att denna fortsatt ska följas eller att det beslutas annat umgängesschema. Tingsrätten ska handlägga dessa ärende skyndsamt. Det kan vara bra att ha ett juridiskt ombud med i denna process.

Vi tänker att du kan vända dig till de som handläggare hos Familjerätt i din kommun och få stöd och hjälp vidare.

Vänligen
Soctanterna