SiS placering

Hej, jag e en grabb på 15 år och är placerad i ett sis hem men jag vill inte och från mitt perspektiv är jag inte i behov av att bo på sis men min socialtjänst kontakt söger att jag behöver tfco behandling men det behöver jag inte heller för jag är bara ett barn som mår dåligt men iallafal hur överklagar jag ett beslut utan att be socialtjänsten om att ompröva beslutet

Frihetsberövda
2025-01-23 18:06

Hej!

Tack för din fråga. Du undrar hur du kan överklaga ett beslut om placering på ett SIS-hem utan att be socialtjänsten om att ompröva beslutet.

Vi förstår att det är en väldigt svår och jobbig situation du är i just nu. Det kan kännas som om man inte blir förstådd eller tagen på allvar, och att vara i en miljö där du inte känner att du hör hemma gör det ännu tuffare. Samtidigt är det väldigt bra att du söker efter svar och vill förstå dina rättigheter.

När ett barn har fyllt 15 år, har det rätt att säga vad hen tycker om sin situation och kan be om att få flytta till ett annat ställe. Om du berättar för din socialsekreterare hur du upplever din placering , så ska de som bestämmer, socialtjänsten, ta hänsyn till det och undersöka det.

Om ni inte kommer överens, och du fortfarande vill byta plats, så måste socialtjänsten fatta ett formellt beslut om det och du kan överklaga deras beslut.

Här är några steg du kan följa:

Skriva ett överklagande: För att överklaga ett beslut behöver du skriva ett brev där du förklarar varför du inte tycker att placeringen på SIS-hemmet eller behandlingen är rätt för dig. Berätta om din egen upplevelse och varför du inte känner att det är den bästa lösningen just nu.

Skicka överklagan till rätt instans: När du skriver ditt överklagande, ska du skicka det till den myndighet som fattade beslutet, vilket oftast är socialtjänsten. De vidarebefordrar ditt överklagande till förvaltningsrätten. Det kan vara bra att nämna att du inte vill be socialtjänsten om att ompröva sitt beslut, utan att du vill att förvaltningsrätten ska ta upp det.

Tänk på tidsfristen: Du har tre veckor på dig att överklaga beslutet från den dagen du fick veta om beslutet. Det är viktigt att göra det inom denna tid, annars kan du förlora rätten att överklaga.

Sök hjälp om du behöver: Om du tycker att det känns svårt att skriva överklagan eller att du inte riktigt vet hur du ska formulera dig, kan du be om hjälp. Du kan till exempel prata med en advokat, en kurator eller någon annan som kan hjälpa dig att skriva och förklara din situation på bästa sätt.

Vi hoppas att du genom vårt svar har fått en bättre förståelse för hur du kan gå vidare. Det är alltid bra att vara tydlig och beskriva din egen situation, så att rätt beslut fattas för dig.

Om det dyker upp fler frågor eller funderingar är du alltid välkommen att höra av dig.

Vänligen

Soctanterna