Kan barnet som bor i familjehem vid 12 års ålder själv bestämma om hen vill flytta hem
Och vad händer om socialtjänsten nekar hen det ?
I detta fall Sol placering
Orolig mamma
2025-01-22 22:34
Hej!
Att vara placerad i ett familjehem kan förstås vara svårt för det innebär ju en stor förändring. Ofta kan man nog sakna sin familj och sitt hem och längta efter hur det var innan. Det finns också en risk att barn kan hamna i lojalitetskonflikt mellan att föräldrarna vill att de flyttar hem och att barnet faktiskt trivs och har det bra i sitt familjehem. Socialtjänsten vet om att det kan vara svårt för barn att vara placerade utanför sitt hem och därför har barnet en särskild barnsekreterare som är ett stöd för dem.
Det finns ingen absolut ålder som gäller, men man brukar säga att barn vid 12 års ålder har mycket att säga till om. Man utgår också från barnets mognad.
Du skriver att barnet är placerat enligt SoL. Det innebär att barnets placering har godkänts av föräldrarna. Det innebär också att föräldrarna kan bestämma att barnet ska flyttas hem. Om man vill att barnet flyttar hem kan man diskutera det med barnets handläggare.
Om barnet placerats med föräldrars samtycke, till exempel utifrån omsorgsbrist, måste socialtjänsten utreda om de brister som gällde vid placeringen, inte längre finns. Det kan till exempel vara att föräldrarna har genomgått någon form av stöd/hjälp/behandling eller förändring i sitt liv och att omsorgsbristen inte längre föreligger.
Om socialtjänsten i sin utredning kommer fram till att barnets behov av omsorg, trygghet och säkerhet inte kan tillgodoses i barnets hemmiljö, kan socialtjänsten överväga om det är tillämpligt med ett LVU. Det är en tvångslag, som används för att skydda barn om det finns behov. Utredningen görs av socialtjänsten och Förvaltningsrätten fattar beslutet.
Vi rekommenderar dig att boka ett möte med ditt barns handläggare, för att både få information om hur de tänker och också delge dem dina tankar.