Socialtjänsten och journaler

Hej, om man fått flera orosanmälningar men bara träffat socialtjänsten en gång på ett samtal. Socialtjänsten har bestämt att detta inte är deras ansvar utan hänvisar till att man ska ta hjälp av bup. Och socialtjänsten har aldrig startat någon utredning efter någon av orosanmälningarna. Och man har inte någon kontakt med socialtjänsten alls utan det var bara efter första anmälningen som man hade ett möte.

Skriver då socialtjänsten i ens journal? Och är det samma journal som t.ex. sjukhuset skriver i eller har socialtjänsten en egen som bara de kan skriva i. Har socialtjänsten rätt till att läsa det som står i journalen från bup även fast man inte haft en kontakt med dom? Och kan det vara så att socialtjänsten läst ur bup journal när man träffade dom vid det första mötet och även när andra orosanmälningar kommit även fast man då aldrig hade ett möte. (de ringde alltså och bara sa att det kommit en anmälan men sa att det var inte deras ansvar)

Mogen kille
2025-01-20 22:19

Hej!

Du undrar om socialtjänsten har skapat en journal utifrån ett samtal, om socialtjänsten har samma journalsystem som BUP och om socialtjänsten har tillgång till BUPs journalsystem och kan läsa om dig i deras journaler.

Om det inkommit en orosanmälan till socialtjänsten, och det har fattats beslut att ej inleda utredning, så öppnas ingen journal. Däremot så förvaras en behandlad orosanmälan, som inte lett till en utredning, under två år men på ett sätt så att handlingen inte är sökbar digitalt och inte heller efter namn eller personnummer. Har det tidigare varit en utredning på socialtjänsten, och det inkommer en ny orosanmälan, så förvaras orosanmälan sen i akten som finns, även om det inte inleds utredning på just den orosanmälan.

Socialtjänsten och sjukvården har olika journalsystem och kan inte se vad som finns dokumenterat i varandras system. Enda gången som socialtjänsten kan begära att få information, exempelvis från BUP och då begära ut journaler är om det finns en pågående utredning och om det är av vikt för utredningen. Oftast överlämnas information från BUP till socialtjänsten med samtycke. Sjukvården är dock skyldiga enligt lag att lämna en orosanmälan till socialtjänsten om de har en oro för ett barn som de kommer i kontakt med och måste då lämna information till socialtjänsten.

Vänligen
Soctanterna