Portad från apotek

Igår söndag pulsade jag i snön väldigt långt för att köpa alvedon. Ett apoteket hjärtat gick jag till som är söndags öppet är ihopbyggd med en ica- butik.
När jag gick in på apoteket sa dom att jag inte får komma in där.
Ica och apotek hjärtat är samma skräp men jag gick till ica-delen då sa dom att jag inte får gå in i butiken heller. Jag sa att jag måste ha alvedon. Då fick jag ge pengar , hade kontanter. Och en som jobbade där gick och hämtade alvedon och jag fick växel tillbaka,. Som tur var. Annars hade jag fått pulsa i snön hela vägen hem utan Alvedon.
Jag har ringt min förvaltare som är inte alls stöttar mig utan bara säger att jag redan har hundraatals alvedon och allt jag behöver.
Men det kan ju vara bra att ha lite mer om man blir insnöad.

Kan min soc få Ica och apoteket hjärtat att låta mig komma in själv utan boendestödjaren eller förvaltaraen?, Kan hon ringa dom? Har hon sådan makt ? är det värt att fråga? förvaltaren är inte bra alls.
Jag måste herregud kunna handla själv.

Kvinna 27 år som har väldigt mycket huvudvärk

t
2025-01-13 12:47

Hej!

Det framgår inte av din fråga, om det tidigare hänt något som gör att varken apotek eller ICA vill släppa in dig.

Om någon äger eller hyr en lokal får denne bestämma vem som får vistas där. Därmed får denne också be en person lämna butiken.

Tidigare har man inte kunnat vidta några åtgärder om personen trots personalens uppmaning att inte komma tillbaka, kommit tillbaka till butiken. Men från och med den 1 mars 2021 gäller lagen om tillträdesförbud till butik. Lagen stärker butikers skydd mot brott och trakasserier.

Det är därför möjligt för en butiksägare att ansöka om förbud för en person från att få tillträde till och vistas i butiken. Den som bryter mot tillträdesförbudet kan dömas till böter eller fängelse i max sex månader. Tillträdesförbudet får inte avse en person under 15 år.

Lagen gäller för butikslokaler, det vill säga en lokal för försäljning av varor. För att ett tillträdesförbud ska bli aktuellt krävs att det finns risk för att personen i fråga kommer att begå brott i butiken eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där. Det kan vara brott som riktar sig mot butiken, till exempel tillgreppsbrott eller skadegörelse. Men också brott mot besökare eller personal. Det kan då exempelvis röra sig om olika former av våldsbrott, olaga hot eller ofredande.

Även risken för att en person ska allvarligt trakassera någon i butiken, utan att det nödvändigtvis är att anse som ett brott, är något som kan leda till ett tillträdesförbud. Ett sådant beteende skulle kunna vara att en person i syfte att trakassera, besvära eller skrämma följer efter någon i butiken, utan att detta anses utgöra ett brott. Därtill kan även brott som visserligen inte riktar sig mot någon i butiken men som ändå upplevs som störande eller stötande ur ordnings- och säkerhetssynpunkt omfattas, till exempel narkotikabrott och hets mot folkgrupp.

Tillträdesförbudet utfärdas av åklagare efter ansökan från en företrädare för butiken eller polisen. Tillträdesförbudet gäller för högst ett år i taget.

Socialtjänsten kan inte gripa in i dessa sammanhang.

Hoppas att du fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna