Hej!
Jag är en frånskild mamma med två barn 14 och 17 år gamla. Jag och min tidigare man har delad vårdnad och vi har haft varannan veckas boende sedan skilsmässan. Min man flyttade in till staden där min äldsta son börjat gymnasiet medan jag bor kvar i den gamla bostaden i byn där yngsta sonen går i skolan. Dialogen med mitt ex har blivit allt sämre och meningsskiljaktigheterna allt större. Jag är sjukskriven sedan en tid tillbaka och har det ekonomiskt svårt. Min tidigare man har trots detta tagit hela barnbidraget under ett års tid. Vi hade en överenskommelse om att sätta in det på ett barnkonto som båda kommer åt för att båda skulle kunna använda pengarna för sonens behov. Men mitt ex tog pengarna och köpte en speldator till min 14-åring. Han ansåg därefter att sonen var skuldsatt till honom. Jag anser att pengarna aldrig var avsedda för sådant utan basbehov som kläder. Han frågade aldrig mig eftersom han ansåg att sonen önskade sig detta. Men barnbehovet går väl ändå inte till barnet utan till föräldrarna och han är ju trots allt minderårig? Mitt ex tog även den gemensamma bilen trots en överenskommelse om att den skulle följa barnen vid byte av vecka. Eftersom jag är sjukskriven har jag varken råd med dator eller bil just nu. Eftersom jag bor kvar på landet har det blivit svårt för mig att skjutsa barnen. Jag kan ingenting göra eftersom bilen står i hans namn. juridiskt sett har han inte gjort något fel.
Datorfrågan har blivit viktig för mig eftersom min 14-åring utvecklat allt större spelberoende. Han har nu 25 % frånvaro i skolan, alltid på pappans veckor. Pappan ser det bara som naturlig frånvaro. Dessutom tenderar sonen att inte komma längre på mina helger eftersom pappan ofta åker bort och låter sonen sitta hemma och spela. Han informerar inte ens mig om att han åker bort!
Gränsen för mig nåddes när äldsta sonen som är 17 slutade att komma till mig. Det var på grund av att han tyckte det var jobbigt att åka buss till och från skolan. Jag fick ingen chans att tycka till utan pappan bestämde att detta var ok. Jag förstår sonens argument eftersom det finns begränsat med bussar till och från mig och de tar 30 min. Men jag ville ändå diskutera saken och hitta en kompromiss, t ex ett annat schema, t ex tors-måndag eller att vi kunde hjälpas åt mer med hämtning och lämning. Jag lyssnar på min son, jag accepterar att han inte orkar vara hos mig fullt så mycket i skolveckorna men till slut slutade han att komma helt till mig. Det gjorde mig väldigt ledsen. Pappan vägrade alltjämt att diskutera saken. Jag anser att sonen trots allt fortfarande inte är myndig och att vi som två vårdnadshavare borde kunna påverka situationen. Jag vill åtminstone att han bor hos mig ibland. Jag tänker på barnens relation också. Min yngsta son får nu vara ensam med mig på mina veckor. Han går fortfarande i skolan här och har alla sina vänner här. Han vill inte att jag flyttar. Men jag vill vara med båda mina barn de sista år de bor hemma. Jag har heller inte råd att flytta till stan.
Konflikterna blev så djupa att pappan helt har slutat att kommunicera med mig. Vi gick till familjerätten för samarbetssamtal. De havererade totalt efter 3 försök. Socialsekreterarna förstod mig överhuvudtaget inte och verkade inte tycka att mitt ex gjort något fel.
- Barnbidraget ryckte de på axlarna åt; "man gör väl vad man vill med barnbidraget" var deras enda kommentar". Jag försökte argumentera att vårdandshavarna skall bestämma om barnbidraget, att det är till bägge och avsett för basbehov. Dessutom står det i föräldrabalken "att barnen har rätt till likartade ekonomiska förhållanden hos båda föräldrarna."
- Datorfrågan och frånvaron tyckte de inte var mitt problem att bry mig om, utan pappans angelägenhet. Jag hänvisade till föräldrabalken där det står att båda vårdnadshavarna har ansvar och skyldighet att
- Familjerätten ansåg att min 17-åring helt fick bestämma själv var han ville bo. De hänvisar rent av till FN:s barnkonvention om barnens självbestämmande. Jag tycker det är befängt. Den kan väl ändå inte vara avsedd för dessa situationer? I föräldrabalken står det att: "man skall ta hänsyn till barnets vilja efter ålder och mognad", men det står också; "att vårdnadshavarna tillsammans har rätt och skyldighet att bestämma till den dag han fyller 18" och att "barnets behov av en nära och god relation till båda föräldrarna skall beaktas" (§ 2, 11, 13). Är det inte naturligt att man diskuterar viktiga beslut i en familj mellan barn och föräldrar? Skall barnen helt själva kunna bestämma var de skall bo och när, hur mycket dator de skall spela eller om de ens skall gå till skolan eller inte? Så fungerar det väl inte i en vanlig familj, eller ens i någon relation? Det verkar finnas en praxis att helt gå på barnens minsta önskemål i stort som smått.
- När jag hänvisar till föräldrabalken säger familjerätten; "den är väl inget krav att läsa eller följa som förälder", och att jag inget förstått. Men skall inte de som professionella läsa och följa den i samarbetssamtalen?
- Familjerätten tyckte att jag hela tiden ältade det som hänt och att vi bara skulle diskutera överenskommelser framåt. Men det är lätt att säga för dem och mitt ex. Det är ju inte han som hamnat i en hopplös situation. Han har ju fått precis som han vill både med pengar och boendefrågan. Han har både ett ekonomiskt och psykologiskt övertag. Skall jag bara acceptera att han tagit pengarna och bilen och att sonen slutat komma till mig?
Jag misstänker att jag får ett dåligt bemötande för att jag är så upprörd och har svårt att hålla mig lugn. Men de lyssnar inte på mina argument.
Jag känner en sådan hopplöshet och vanmakt efter familjerättens bemötande att jag utvecklat allvarlig depression. Jag vet inte vad jag skall göra. Jag vet att jag kan vända mig till tingsrätten men för barnens skull vill jag inte driva saken. De är ju nöjda med pappans slapphänthet och förstår inte situationen ur ett vuxenperspektiv. Jag är rädd att de skulle vända sig emot mig om jag drev saken. Dessutom tror jag inte jag har råd om det blir en process. Jag har också förstått att tingsrätten nästan alltid går på familjerättens utlåtande och det innebär att samma personer jag redan konfronterat skulle bestämma. Då blir det ju helt meningslöst.
Har verkligen familjerätten rätt i sina utlåtanden?
Vad kan jag göra?
Jag förstår inte hur systemet kan se ut så här?
Kan man ens kalla familjerätten för en rätt när de inte verkar bry sig om föräldrabalken?
Jag ber verkligen om hjälp!