Anmälningsplikt eller privat anmälan?

Hej! När det gäller anmälningsplikt så skover både Socialstyrelsen och det står också i lagtexten att det är den information som du erhåller inom verksamheten (tjänsten) som omfattas av anmälningsplikten. Är du förskolepedagog så kan du inte i egenskap av den yrkesrollen anmäla grannens barn, som inte ens går på samma förskola, i din yrkesroll under anmälningsplikt. Men väl som privatperson.

Om det ändå händer att någon anmäler i tjänsten men det är solklart att anmälan skulle ha skett privat. Vad har jag som mottagare av anmälan för möjligheter att exempelvis anmäla den personen som går utanför sina befogenheter. Exempelvis läkare.

Lelle undrar
2025-01-07 22:34

Hej!

Du frågar om anmälningsplikten och hur man hanterar den på sin fritid om man i sitt yrke har anmälningsplikt.

Socialstyrelsen skriver på sin hemsida att: “Du är inte enligt lag skyldig att anmäla sådant du får veta om till exempel grannars eller bekantas barn. För den typen av uppgifter är du att betrakta som allmänhet, vilket betyder att du rekommenderas att anmäla till socialnämnden.”

I Socialstyrelsens handbok för anmälningsskyldiga och andra anmälare står det tydligt att det är skillnad på att anmäla i sin befattning eller som privatperson, och att den skillnaden också tydligt skall framgå i anmälan. Däremot finns det inga hinder för en person i anmälningspliktig verksamhet att anmäla oro för tex en granne, men personen får då göra det privat.

För klagomål gällande handläggning eller tjänsteutövning skall du vända dig till verksamheten det gäller med ett skriftligt klagomål. Om det som du nämner som exempel, rör sig om en läkare, så skriver du till patientnämnden eller till verksamhetschef på vårdinrättningen.

Vi hoppas att det här svaret hjälper dig framåt, du verkar ha bra koll på vad som gäller!

Vänligen,

Soctanterna