Hantering efter omedelbar placering med LVU

Hej. Min yngsta dotter blev placerad i ett jourhem den 18 december med stöd av LVU pga av en händelse. Vistelseorten beslutades hemlighållas pga pappan men det finns ingen umgängesbegränsning i beslutet.

Jag har upprepade gånger försökt att få prata med socialtjänsten utifrån frågor och en önskan om att få information om planering framåt. Vid de samtal som jag lyckats närapå tvinga mig till så får jag fortsatt vaga svar kring oron gällande min förmåga. Jag är själv idag placerad på skyddat boende då pappan tidigare utsatt mig för våld men vid incidenten som ledde till placeringen, utsatte jag pappan för "våld"(nödvärn) under en pågående misshandel av min äldre son.

Jag får knapphändiga svar på konkret oro och inte heller några svar på vad socialtjänsten förväntar sig av mig. Jag önskar återkoppling om umgängen med mitt placerade barn och får då svar om att familjehemssekreterare skall återkoppla detta utan att så sker. Jag kan få information om att jag ska få information om något en viss dag men får sedan ingen kontakt den dagen som utlovats.

Det mest outhärdliga i allt detta är att så totalt lämnas i ovisshet och där jag upplever att handläggarna undviker bemöta mig på ett bra sätt. Mitt placerade barn gråter i samtal med mig och frågar när hon skall få komma hem till mig.

Vad har jag rätt att kräva? Får det lov att gå till så här?

Förtvivlad mamma
2025-01-07 17:10

Hej!

Du frågar om vad som gäller för umgänge när ett barn omhändertagits. Det finns inget rakt och enkelt svar på den frågan tyvärr. Alla umgängen för placerade barn är olika, och utgår från de enskilda barnens behov. Det låter som om det i ditt fall kan ha dragit ut på tiden med planering på grund av att ditt barn placerades strax innan jul. Det är alltid en svår tid att ha kontakt med socialtjänsten eftersom många är lediga, och de som är i tjänst hanterar det som löpande kommer in. Det är ingen ursäkt, men en förklaring till hur det ser ut.

Umgänge kommer vanligtvis igång efter att barn varit placerade några veckor. Man vill ge barnet tid att landa i familjehemmet eller på HVB-hemmet, och vill kunna göra en planering som utgår från barnets bästa. För att det skall vara möjligt behöver man lära känna både barn och föräldrar lite. I ditt fall låter det som om det finns många omständigheter som behöver vägas in, och då blir det ännu viktigare med en bra och genomtänkt planering så att man inte startar saker som inte kan eller bör upprätthållas. Den 1/1 2025 trädde en ny lag i kraft som påverkar barns umgänge med bland annat våldsutövande föräldrar, och hur denna skall tolkas får vi se.

Vi rekommenderar dig att boka ett möte med barnhandläggare och familjehemssekreterare för planering av umgänge. Vi rekommenderar också att du lugnar och tryggar ditt barn, som såklart är ledset och oroligt. Ett bra sätt att uttrycka sig på kan till exempel vara att “jag saknar dig också, jag hoppas att vi snart skall vara tillsammans igen”, eller “ja, det här är en svår tid, men det klarar vi”, eller “vi skall få hjälp av socialtjänsten för att kunna ha lugn och ro i vårt liv, det är viktigt att det är lugnt hemma innan du kan komma hem”. Saker som ger barnet tillförsikt och tillit både till dig och till socialtjänsten, eftersom det är de som gör planeringen tillsammans med er.

Vi önskar er lycka till!

Vänligen,

Soctanterna