Hur fungerar det?

Hej
Min dotter är missbrukare och har nyligen haft ett lvm. En överdos innan lvm,et och en överdos efter lvm,et. Soc öppnade en ny lvm utredning och för att slippa ett nytt lvm så tar hon frivillig behandling. Det hittas en plats som skulle kunna hjälpa henne med hennes behov. Men efter två dagar så drar hon därifrån. Min dotter säger att lvm utredningen har lagts ner för att hon gick med på frivillig behandling.
Nu är min fråga: Kan soc verkligen göra så att lägga ner en lvm utredning bara för att man tar en frivillig behandling? En sån utredning borde väl finnas kvar ett tag efter man varit på behandlingen och inte samma dag man åkt iväg.

Besviken
2024-12-19 19:43

Hej!

Din fråga om vi förstår det rätt är om socialtjänsten kan lägga ner en utredning när vården ges frivilligt.

Vanligtvis pågår det två utredningar samtidigt när en LVM-anmälan kommer in till socialtjänsten. En som vi kallar 11:1, som är enligt 11 kap 1§ i Socialtjänstlagen, och en LVM-utredning, som är enligt LVM.
Om en person samtycker till behandling ges vården enligt socialtjänstlagen. Utredningen skall färdigställas även om vården påbörjas, det är två olika saker. I ett sådant fall som du beskriver är det två utredningar som skall avslutas. LVM-utredningen kan avslutas med att personen samtycker till vård, men SoL-utredningen måste alltså skrivas klart.
Om en person avviker från behandling så snabbt som efter två dagar är det osannolikt att båda utredningarna är avslutade, och då kallar socialtjänsten till fler möten för att kunna bedöma behovet av insats.

Beroende på hur det har sett ut för personen tidigare kan det också bli så att man inte tycker att samtycket till vård är tillförlitligt längre, utan går vidare med ett LVM även om personen säger ja till behandling.

LVM är en tvångsvårdslag som vi använder restriktivt. Man skall uppfylla samtliga kriterier för att kunna omhändertas med stöd av LVM, och de uppgifterna måste vara aktuella och innebära en akut fara för personen det rör. En ny utredning enligt LVM kan inledas när socialtjänsten får en anmälan, och de kommer ofta från sjukvården i de här fallen.

Sammantaget kan din dotter absolut fortfarande få hjälp. Man ger dock helst insatser enligt socialtjänstlagen och på frivillig väg, eftersom de insatserna oftast har bättre effekt än vid tvång. Är du orolig för din dotter kan du också ringa till handläggaren och göra en anmälan.

Vi hoppas att ni får hjälp och att det här besvarar dina frågor.

Vänligen,

Soctanterna