Hej! jag undrar vad lärare och personal ’kollar’ på eller alltså tycker är tillräckligt för att föra en orosanmälan pga ens psykiska mående, och hur vanligt det är att få en orosanmälan pga det. vad händer efter att den kommit in i sådana fall?
nja
2024-12-06 00:03
Hej och tack för din fråga!
Vi förstår det som att du undrar vad som kan väcka oro hos en lärare och vad som händer efter att en orosanmälan till socialtjänsten gjorts.
Det framkommer inte om du är elev eller förälder, alltså om oron gäller psykisk ohälsa hos en vårdnadshavare eller ett barn. Generellt är det så att skolpersonal har en anmälningsplikt om de misstänker att ett barn far illa på något vis. Det kan vara att barnet uppvisar tecken på dåligt mående eller att en vårdnadshavare gör det. I orosanmälan som skolan lämnar till socialtjänsten ska det framgå så konkret som möjligt vad man är orolig för. Det kan exempelvis vara ett eleven är väldigt tystlåten och ser nedstämd ut eller har ett utåtagerande och aggressivt beteende i skolan. Det kan vara att barnet klagar på magont eller ont i huvudet ofta. Det kan också finnas oro för föräldrarnas mående och hur det påverkar deras föräldraskap.
Efter att en orosanmälan gjorts tar socialtjänsten kontakt med den som gjort anmälan, vårdnadshavarna och barnet som anmälan gäller. Ibland bjuder socialtjänsten in till ett gemensamt möte med familj och anmälaren. Vårdnadshavare och barn får i möte med socialtjänsten ge sin bild av situationen och socialtjänsten avgör därefter om det finns behov av att inleda utredning eller inte. Socialtjänsten informerar också om de stödinsatser som socialtjänsten har att erbjuda om det är något som familjen önskar hjälp med. Om en utredning inleds kommer familjen få träffa utredare som kommer ställa frågor kring vad som familjen upplever fungerar eller fungerar sämre i hemmet, i skolan och på fritiden. Detta i syfte att kunna erbjuda rätt form av stöd om behov finns. I många fall erbjuds familjebehandling och i vissa fall ungdomsbehandling men det finns även andra insatser.