Inre sekretess och gränser

Hej! Är det ok att dela information mellan exempelvis barn, vuxen, öppenvård och ekonomi hejvilt då man enligt chef "tillhör samma nämnd"? Är fullt införstådd i så kallad inre sekretess, men blir undrande när det även inom länsnätverksträffar beskrivs vara olika mellan kommunerna kring tänket och hur man arbetar med inre sekretess (var man drar gränsen). I vissa kommuner förekommer behörighet av soc.sekr att gå in i öppenvårds journal och i vissa inte. Arbetat i andra kommuner där min upplevelse var att man inte delade information mellan arbetsgrupperna på det viset, men som sagt blir man osäker vad som egentligen gäller.

Finns det fortfarande inga uttryckliga regler för hur behörighet av journaler och muntliga uppgifter ska finnas öppna/tillgängliga eller se ut övergripande? I länet har detta lyfts även på så kallad "IFO-chefs träff" där man tydligen inte heller kan lämna tydliga besked kring några riktlinjer. Mina fråga blir då alltså, är det verkligen okej att tänka att info mellan exempelvis ekonomi, öppenvård, vuxen och barn kan delas bara man går under samma nämnd? Och, förekommer det några tydliga riktlinjer för inre sekretess som går att faktiskt tolka och skapa rutiner med? Allt gott!

Fundersam yrkesperson
2024-11-21 13:46

Hej!

Grundregeln är att inga känsliga uppgifter ska spridas på arbetsplatsen om det inte behövs i tjänsten.

Det är alltså endast den personal som behöver uppgifterna i sitt arbete, som får ta del av dem.

I Malmö har socialsekreterare inom socialtjänsten inte tillgång till journaler som inte tillhör deras arbetsområde till exempel ekonomiskt bistånd kan inte se barn- och familjs journaler etc.

Svaret på dina frågor är att information mellan olika verksamheter inte kan delas om det inte behövs i tjänsten. Den inre sekretessen är tydlig enligt ovan. Det är viktigt att varje arbetsplats går ut med tydliga riktlinjer vad gäller sekretessen.

Vid varje nyanställning finns rutiner om sekretess som man får skriva under.

Vi rekommenderar dig att ta kontakt med kommunjurist i din kommun om du vill fördjupa dig i frågan.

Med vänlig hälsning

Soctanterna