Skolgång

Hejsan, jag undrar lite om socialen kan hjälpa en med att ta sina slut betyg , har varit arbetslös några år men förra året försökte jag få mina betyg genom att hyra ut min lägenhet o bo hos min moder medans min hyres gäst inte betalade fick jag flytta hem igen medans jag pluggade och hade ingen inkomst så gick till socialen då men de tvinga mig att sluta i skolan och nu står jag här nästa termin och har fortfarnde ingen behörighet och inga möjligheter att söka in på högre läroverk iomed jag inte har mina slut betyg.
Och mitt alternativ är att vara arbetslös resten av året kanske flera år för jag har inga möjligheter till jobb utan betyg lr studier.

Så jag undrar om man kan komma överens om att få hjälp medans jag får mina betyg så jag kan bli behörig till csn och skola? alternativet är precis det jag är i nu vara arbetslös i obestämd framtid som jag varit i de senaste åren.
tacksam för svar
mvh mattias

mattias

Kommentarer

Hej!

Vad bra att du försöker förbättra dina möjligheter till arbete genom att plugga upp dina betyg.

Socialtjänsten är det yttersta skyddsnätet i samhället och rätten till ekonomiskt bistånd träder in först när alla andra möjligheter är uttömda. Socialtjänsten hjälper inte till med att förbättra dina betyg och generellt beviljar man inte ekonomiskt bistånd för studier. Man har alltid rätt att ansöka om bistånd och få en individuell behovsprövning.

Om man vill studera får man vanligtvis bekosta detta på egen hand via till exempel studiemedel eller extraarbete.

Ett tips kan vara att prata med arbetsförmedlingen och se om det finns några möjligheter att få bidrag eller utbildning via dem.

http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Stod-och-service.html

En annan möjlighet är att studera på kvällstid och arbeta under tiden för att finansiera studierna.

Lycka till med dina planer.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter

Hejsan, grejen är ju att jag inte kan studera för jag inte får csn förräns jag tar mina sista poäng och jag kan inte ta mina sista poäng för jag inte har tillgång till csn, moment 22 över det hela och hyra ska betalas och mat ska ätas.
Därför undrar jag lite men det är som du skriver att det är individuell bedömning men de tyckte jag borde sluta skolan för att försöka hitta jobb, och nu är jag här efter sommaren exakt där jag sa jag skulle hamna om jag inte fick hjälp. Jag får inte bidrag ifrån arbetsförmedlingen , har inte jobbat lr varit inskrivit tillräckligt länge vad jag förstått. Jag ville bara höra om det finns möjligheter att få ekonomiskt stöd om jag tar kontakt med en skola och kommer in, jag bor i Ystadskommun och detta jag skrivit här har jag berättat för de mer utförligt i kronologisk ordning men ändå ingen hjälp och jag vet jag inte kan få jobb utan betyg lr utbildning, ringde o ville träffa de för ett möte för skolorna börjar snart och då fick jag en tid i slutet av månaden för att slippa ta det samtalet med mig.
De vill även jag ska vara på ett ställe med folk som har sociala problem och missbruk för att de tror det är en merit för min nästa arbetsgivare att se jag varit där istället för att studera och iallafall försöka förändra sitt liv, är bara jobbigt när man blir motarbetad hela tiden. har precis varit sjukskriven för min psykiska hälsa. allt jag vill är att kunna gå klart skolan och fortsätta studera på en högre nivå och sen ta det därifrån. Kan inte förstå varför man inte kan se att det är den logiska och bästa vägen för mig som individ att komma vidare. Mvh

Hej!

Soctanter På Nätet är en verksamhet inom Malmö kommun och vi som arbetar här svarar på frågorna utifrån ett Malmöperspektiv och hänvisar ofta till andra verksamheter inom Malmö kommun.

Vi förstår att du befinner dig i en besvärlig situation och hoppas att du hittar en lösning som gör att du kommer vidare.

Socialtjänsten har lagstiftning och riktlinjer att följa och för att vara berättigad till ekonomiskt bistånd ska man stå till arbetsmarknadens förfogande och göra allt man kan för att bli självförsörjande. Socialtjänsten har rätt att kräva att man deltar i anvisad praktik eller annan verksamhet som förbättrar möjligheterna till självförsörjning.

Det är ju varje individs ansvar att se till sin försörjning som vi tidigare skrev finns ju möjligheten för dig att arbeta extra under tiden du slutför dina studier eller studera på kvällstid.

Som vi också skrev har du möjlighet att överklaga ett beslut du inte är nöjd med.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter