Har BVC sköterskan begått tjänstefel?

Hej. Jag undrar om man i sin yrkesroll och inför att en orosanmälan ska skrivas, får kontakta personer i ett barns närhet (i detta fall en förskola) och fråga ut personalen om hur de uppfattar att barnet har det, utvecklas, verkar må samt hur de uppfattar barnets föräldrar? D. v. s "fiska" efter saker från andra håll att fylla ut SIN orosanmälan med? Har för mig att man inte får göra så och att man enbart får anmäla sånt som rör ens egna oro? Misstänker att en BVC sköterska kan ha begått tjänstefel då hon gjort just detta och skämt ut en mamma totalt inför sin dotters förskola genom att ringa och ställa frågor som soc förmodligen hade ställt vid en eventuell utredning samt tagit med enstaka grej i sin anmälan som förskolan ska ha sagt och formulerat om det helt till ett sätt som passat henne. Denna sköterska har hakat upp sig riktigt ordentligt på att mamman har en NPF-diagnos (ADHD) och anser att hon därför inte förtjänar ett fullt förtroende och att få ses som en "vanlig mamma" samt tryckt ner henne flera gånger. Mamman läste i sin dotterns journal på 1177 om telefonsamtalet (som dessutom gjordes bakom hennes och pappans ryggar) där det stod att förskolan ska ha uttryckt att stöd i föräldrarollen kanske vore bra. Självklart tog mamman upp detta med berörd personal på förskolan som såg ut som ett stort frågetecken och sa att de inte alls stämde och att de varken reagerat på något särskilt eller upplever henne som en bristande förälder. Även personalen som tog telefonsamtalet reagerade på sköterskans "sätt" och att hon inte nöjde sig med bra svar... Vill hjälpa den här mamman att anmäla om det är så att någon med anmälningsplikt inte får göra så här samt för att hon har ljugit om mamman, vilket mamman tagit väldigt hårt och kränkande. Visst kan jag förstå att man som sköterska på BVC kanske måste ha lite mera koll på föräldrar man vet har någon form utav "extra sårbarhet", men det får verkligen inte gå till på det här viset! Tillslut kan ju dessa föräldrar tro att de är totalt odugliga i sina föräldraskap trots att det inte alls behöver vara så. // Ylva

Ylva
2024-11-09 22:01

Hej!

Vi förstår att det skapat oro hos den förälder som varit med om det du beskriver.

Inledningsvis kan sägas att alla inblandade yrkesgrupper i det fall du beskriver har sekretess. Detta gäller både sjuksköterskan och förskolepersonal.

De myndigheter som har en oro för ett barn, ska anmäla sin oro till socialtjänsten. Socialtjänsten kan då inleda en utredning enl. 11 kap § 1 SoL. Om socialtjänsten efter en förhandsbedömning, bedömer att ytterligare information behöver inhämtas, inleds utredning med stöd av 11 kap § 2 SoL. Det senare öppnar upp för socialtjänsten att ta de kontakter som behövs.

Vi rekommenderar dig att vända dig till IVO, som är både sjukvårdens och socialtjänstens tillsynsmyndighet. De kan vägleda dig i hur du ska gå vidare med den information du har.

Vänligen

Soctanterna